Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Comey bude v Senátu veřejně svědčit o ruském vlivu

FBI
FBI
Foto: FBI **www.fbi.gov**

Washington - Bývalý ředitel FBI James Comey, kterého americký prezident Donald Trump nečekaně odvolal, souhlasil s tím, že bude v Senátu vypovídat veřejně. Podle agentury AP to dnes oznámil Senátní výbor pro zpravodajské služby. Comeyho slyšení k údajnému ruskému ovlivňování amerických prezidentských voleb se uskuteční po 29. květnu.

Předseda výboru Richard Burr řekl, že od Comeyho očekává informace o jeho roli ve vývoji hodnocení amerických zpravodajských služeb, které došly k závěru, že Rusko zasahovalo do loňských prezidentských voleb. Comeyho svědectví bude potenciálně výbušné, napsala agentura AFP.

Comey již v březnu v Kongresu řekl, že Federální úřad pro vyšetřování (FBI) je přesvědčen, že Moskva se pokoušela poškodit demokratickou kandidátku Hillary Clintonovou a dopomoci ke zvolení jejímu republikánskému sokovi Trumpovi. Stejný názor tehdy prezentovala i Národní agentura pro bezpečnost (NSA), což je jedna z amerických rozvědek.

Trump Comeyho nečekaně odvolal minulý týden v úterý. V médiích převládá názor, že za tímto náhlým krokem byl Trumpův odpor k vyšetřování údajné ruské pomoci jeho kampani. Agentura AP a list The Washington Post napsaly, že Comey minulý týden požádal o nové peníze na další vyšetřování této kauzy, což prý mohlo Trumpa k jeho odvolání přimět.

Prezident nicméně tvrdí, že Comeyho chtěl pro ztrátu důvěry odvolat již delší dobu. Naznačil také, že možná disponuje vlastními nahrávkami jejich vzájemných rozhovorů. Vyšetřování údajného ruského vměšování Trump označil za zbytečnou "šarádu" za peníze daňových poplatníků a "podvod" živený mstou demokratů za prohru ve volbách. Moskva jakýkoli pokus o ovlivnění amerických voleb popírá.

Témata:  volby v USA Donald Trump Rusko James Comey FBI Federální úřad pro vyšetřování (Federal Bureau of Investigation)

Aktuálně se děje

21. dubna 2024 20:38

Mrazivé noční počasí až do odvolání. Výstraha platí téměř pro celou zemi

Mrazivým počasím začne i nadcházející týden, do jehož začátku zbývá pár hodin. Teploty budou v noci klesat pod nulu téměř na celém území republiky, platí výstraha Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy