Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Slepý horolezec vylezl na Mount Everest, slovenský pod horou zemřel

Mount Everest
Mount Everest
Foto: www.wikipedia.org

Innsbruck/Káthmándú - Slepému rakouskému horolezci Andymu Holzerovi se podařilo pokořit nejvyšší horu světa, 8848 metrů vysoký Mount Everest. Oproti tomu slovenský horolezec dnes zemřel ve výškovém táboře pod Mount Everestem. Do sedla nejvyšší hory světa ho předtím v kritickém stavu a s omrzliny snesli šerpové.

"Andy, Klemens a Wolfi mají svůj cíl - vrchol Mount Everestu dosažen po zhruba desetihodinovém stoupání - emoce se valí," oznamuje zpráva. Zároveň sděluje, že tříčlenný tým je už v táboře ve výši 8300 metrů, kde stráví den, než zahájí sestup do základního tábora.

Holzer se tak podle informace na facebooku stal druhým slepým horolezcem, jenž na Mount Everestu stanul. Tím se mu zároveň podařilo dosáhnout takzvané Koruny planety (Sedmi vrcholů), protože zdolal poslední z nejvyšších hor sedmi světadílů, který mu ještě chyběl.

Na Mount Everestu šlo o Holzerův už třetí pokus. V roce 2014 mu v pokoření velehory zabránilo lavinové neštěstí a o rok později zemětřesení. Letošní expedice začala v dubnu z čínské severní strany.

Slovenský horolezec pod Everestem zemřel 

Slovenský horolezec dnes zemřel ve výškovém táboře pod Mount Everestem. Do sedla nejvyšší hory světa ho předtím v kritickém stavu a s omrzliny snesli šerpové. Na sociální síti o tom dnes informovala expedice.

Osmačtyřicetiletý Vladimír Štrba v sobotu bez použití přídavného kyslíku vystoupil na předvrchol Mount Everestu ve výšce 8749 metrů nad mořem, na kterém se až pozdě večer místního času otočil a začal sestupovat. V noci s ním jeho tým ztratil kontakt.

Horolezci se na pomoc vydala skupina šerpů. "Jeho evakuace z výšek nad 8400 metrů trvala velmi dlouho, Vlada přinesli do Jižního sedla v kritickém stavu a s omrzlinami na rukou a na nohou. Jeho situace byla po třetím dni pobytu v zóně smrti tak špatná, že evakuace do nižších táborů již, žel, nebyla možná," píše se na stránce expedice Everest, Hard Way, Slovak expedition 2016 + 2017.

Témata:  Mount Everest horolezec horolezectví

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 14:18

Ukrajina získá systém Patriot od Řecka. Výměnou za americké záruky a kompenzaci

Řecko změnilo svůj postoj ohledně poskytnutí protivzdušné obrany Ukrajině. Nyní se rozhodlo, že systém Patriot Kyjevu poskytne, minimálně jeden.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy