Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Zátah v sauně pro gaye: V Jakartě zatkli 141 lidí

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: RIA Novosti

Jakarta - V Indonésii roste nepřátelství vůči sexuálním menšinám. Tamní policie zatkla při razii v sauně pro gaye v Jakartě 141 lidí, mezi nimi i čtyři cizince z Asie a Evropy. Homosexualita není v Indonésii trestná, policie ale tvrdí, že zasáhla kvůli porušení zákonů týkajících se pornografie.

Strážníci sdělili, že za účelem výslechu zadrželi 141 mužů. Dva Malajsijci, jeden Singapurec a jeden Brit jsou vyslýcháni jako svědkové. Zákrok se uskutečnil v neděli večer v tělocvičně a sauně, v níž se prý konala sexuální párty.

Policisté oznámili, že obviní deset lidí, včetně majitele sauny, trenéra, recepčního, člena ochranky a dalších zaměstnanců podniku. Obviněni budou i dva návštěvníci klubu. Kromě pokut jim hrozí až deset let vězení.

Skupiny zaměřené na právní pomoc a reformu justice odsoudily zákrok jako "svévolné" zatýkání. Policie podle nich navíc neoprávněně fotila zadržené nahé a ještě usnadnila šíření těchto snímků na sociálních sítích.

Indonésie dlouho platila za zemi, v níž se uplatňuje islám v umírněné podobě. Touto pověstí země otřásl i nedávný rozsudek soudu v hlavním městě, který za urážku koránu poslal křesťanského guvernéra Jakarty na dva roky do vězení.

Bangladéšská policie v pátek pozatýkala 27 mužů, které podezírá z toho, že jde o homosexuály. Intimní vztahy mezi osobami stejného pohlaví jsou v zemi s většinovou muslimskou populací trestným činem. Podle vyšetřovatelů u nich také bylo nalezeno blíže neupřesněné množství drog a kondomů, uvedla agentura AP.

Policie zadržela studenty ve věku od 20 do 30 let v komunitním centru nedaleko Dháky, kam se sjeli ze všech koutů země s pravděpodobným cílem se seznámit se stejně zaměřenými jedinci.

Lidé s odlišným sexuálním zaměřením se v muslimských zemích jen stěží mohou domáhat stejných práv, jakých v posledních letech dosáhli na Západě.

Témata:  homosexuálové Indonésie Bangladéš

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 21:41

Hamás ukázal rukojmího na videu. Zmocnil se ho na festivalu

Teroristé z palestinského hnutí Hamás ve středu zveřejnili video s jedním z rukojmích. Podle médií jde o izraelsko-amerického mladíka, kterého se militanti zmocnili na festivalu. V rámci války v Gaze má brzy následovat další fáze - izraelská ofenziva do Rafáhu. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy