Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Írán vzdoruje USA: Budeme testovat rakety a nebude se vás ptát na svolení

Íránská raketa Soumar
Íránská raketa Soumar
Foto: Reprofoto YouTube

Teherán – Nebudeme se Američanů ptát na svolení a budeme pokračovat v testech balistických raket, vzkázal dnes íránský prezident Hasan Rúhání na své první tiskové konferenci po pátečním znovuzvolení do úřadu prezidenta.

Rúhání svými slovy reagoval na kritiku amerického prezidenta Donalda Trumpa, který Írán v neděli v Rijádu před arabskými lídry obvinil ze zodpovědnosti za velkou část nestability na Blízkého východě. „Íránský lid se rozhodl být silný. Naše rakety jsou pro mír a pro naši obranu... Američtí činitelé by měli vědět, že kdykoli budeme potřebovat testovat raketu, tak to uděláme a nebudeme čekat na jejich svolení," prohlásil dnes Rúhání.

Trump při nedělní návštěvě Rijádu na arabském summitu i dnes v Jeruzalémě opět kritizoval Írán za jeho jaderný program a zdůraznil, že „Írán nesmí nikdy mít možnost mít jadernou zbraň". Prohlásil také, že dosáhnout stability v blízkovýchodním regionu nelze bez spolupráce s Teheránem. Víkendový summit v Saúdské Arábii Rúhání označil za show bez konkrétní či politické hodnoty.

Teherán uzavřel v roce 2015 se šesti mocnostmi, včetně USA za bývalého prezidenta Baracka Obamy, dohodu o omezení svého jaderného programu výměnou za uvolnění dlouholetých mezinárodních sankcí. Trump dohodu kritizuje a jeho vláda letos uvalila na několik íránských firem a jednotlivců nové sankce. Učinila tak právě po testu íránské balistické rakety.

Témata:  Hasan Rúhání Írán Donald Trump USA

Aktuálně se děje

11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy