reklama

Na debatě se studenty Univerzity Karlovy to dnes řekla ministryně školství Kateřina Valachová (ČSSD), která pro vysoké školy navrhovala na příští rok navýšení o 4,5 miliardy korun na mzdy pedagogů, peníze pro investice a doktorandy, návrh resortu financí pro ně ale kalkuluje jen se sto miliony korun navíc.

Ministryně se nyní bude snažit vyjednat více peněz. „Po prozkoumání rozpočtu, který ministerstvo financí předložilo musím konstatovat, že z vysokých škol tam není v podstatě nic," řekla Valachová. Nárůst 100 milionů, který navrhuje ministerstvo financí, je podle Valachové „naprosto nedostatečný". Celkově by rezort školství měl dostat navíc 11,7 miliardy korun.

V dubnu kabinet schválil opakovaný růst rozpočtu školství, který počítal s nárůstem peněz pro vysoké školy z nynějších 21 miliard na zhruba 27 miliard. Na platy učitelů slíbila ministryně 4,5 miliardy korun navíc, jedna miliarda měla jít na investice vysokých škol. Další miliardu chtělo ministerstvo získat na růst stipendií doktorandů z 7500 na 15.000 korun měsíčně.

Podle Valachové však ministr financí Andrej Babiš porušil politické usnesení vlády, které ho váže, chce proto trvat na jeho dodržení. „V tuto chvíli na to budu reagovat tak, že budu rozporovat takto (ministerstvem financí) sestavený rozpočet," dodala.

Babiše už podle svých slov informovala o tom, že růst kapitoly vysokých škol je podmínkou k nastartování nového modelu jejich financování, který má zohledňovat kvalitu vysokých škol. Babiš ale v čele resortu končí, ve středu by ho měl v čele resortu vystřídat nový ministr Ivan Pilný, a ten se už nechal slyšet, že by chtěl více šetřit.

Valachová se uvedla, že vysoké školy podpoří alespoň "minimálně" penězi, které ušetří na různých programech v letošních vnitřních kapitolách resortu. "Ještě do té doby, než odejdu z funkce, odešleme zhruba čtvrt miliardy korun na účty vysokých škol, aby mohly alespoň nějakým základním způsobem zareagovat na zlepšení ohodnocení zaměstnanců," řekla. K 31. květnu se chystá v souvislosti s vyšetřováním zneužití sportovních dotací na ministerstvu podat demisi.

Vysoké školy mají o svůj rozpočet obavy, poukazují na to, že jsou čím dál méně konkurenceschopné. Rada vysokých škol minulý týden vyzvala premiéra Bohuslava Sobotku (ČSSD), aby slibované navýšení jejich rozpočtu zajistil. „Premiér je šéfem vlády, tak samozřejmě ty vzkazy, které byly, budeme připomínat i v rámci volební kampaně, aby si lidi připomněli, jak se sliby plní, či neplní," řekl dnes rektor Univerzity Karlovy a předseda České konference rektorů Tomáš Zima. Čtvrt miliardy korun z ministerstva se podle něj na zvýšení platů téměř nepromítne.