Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

V Manchesteru se konala pieta za oběti útoku. Eiffelova věž a Koloseum se o půlnoci zahalí do tmy

Koloseum
Koloseum
Foto: Pixmac

Manchester – Dnes večer se na náměstí svatého Alberta v Manchesteru shromáždily tisíce lidí, kteří si připomněli oběti pondělního teroristického útok.

Lidé na pietní akci přišli s květinami a někteří přinesli narychlo vytištěná hesla se srdcem a nápisem: „Miluji MCR (Manchester)".

A large crowd is gathered in Albert Square for a vigil for the Manchester bombing victimshttps://t.co/6GPYS7yUOy pic.twitter.com/nIrGZMsiGd

— Daily Mirror (@DailyMirror) 23. května 2017

Asi v 18:20 místního času drželi přítomní minutu ticha za oběti. Manchesterský starosta Eddy Newman předtím řekl, že obyvatelé města si navždy oběti atentátu zapamatují a budou čelit teroristům spoluprací na budování soudržné a přitom rozmanité společnosti. „Nás je mnoho, jich je málo," zdůraznil Newman.

Welcome to #Manchester , we do things differently here pic.twitter.com/5n1VmsCw78

— Danny Gilchrist (@GilchristDanny) 23. května 2017

Šéf tamní policie Ian Hopkins připomněl na obětavou práci záchranářů a obyčejných dobrovolníků, kteří pomáhali se zraněnými. Podle něj obyvatelé města prokázali, nakolik jim záleží na druhých a na těch, kteří jsou v nouzi. Zbytku světa pak poděkoval za projevenou účast.

Na místě byli přítomní policisté a velké množství novinářů.

O půlnoci zhasnou Eiffelova věž a Koloseum

Některé evropské metropole zhasnou dnes o půlnoci světla ozařující jejich nejznámější památky. Ve tmě se například ocitne pařížská Eiffelova věž nebo římské Koloseum.

Pařížská starostka uhasnutí dominanty francouzské metropole zdůvodnila prohlášením, že atentát v Manchesteru byl útokem na západní hodnoty, lásku k demokracii, svobodě a humanitě. Poprvé nebude také osvětlena po celou noc věž na Montparnassu. Světla Eiffelovky se zhasla již několikrát při útocích v minulosti.

V Římě kromě Kolosea nebude osvětlena slavná barokní fontána di Trevi a také městská radnice. Naopak žádné opatření nechystá Berlín, který v minulosti na znamení solidarity ozařoval v národních barvách postižených zemí Brandenburskou bránu.

Na internetu se už vyrojily ohledně těchto pietních aktů uštěpačné poznámky, že při množícím se počtu teroristických činů volí metropole úsporné varianty solidarity, tedy zhasnutí světel, oproti pracnějšímu výběru národních barev.

Témata:  výbuch v aréně v Manchesteru Velká Británie Koloseum Řím Francie

Aktuálně se děje

1. května 2024 9:25

Polsko odmítlo chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do armády

Polsko nebude chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do ozbrojených sil, uvedl v úterý náměstek polského ministra zahraničí Andrzej Szejna. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy