Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Útočník z Manchesteru mohl být součástí větší skupiny, Británie vyhlásila kritický stupeň ohrožení

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: guardian.co.uk **www.guardian.co.uk**

Londýn - V ulicích britských měst hlídkuje na 500 vojáků. Jedná se o opatření po pondělním teroristickém útoku, při němž sebevražedný atentátník v Manchesteru zabil 22 lidí a 59 zranil.

Podle premiérky Theresy Mayové existují obavy, že útočník měl další komplice. "Existuje možnost, kterou nelze ignorovat, že je s tímto útokem spojená širší skupina osob," prohlásila v úterý. Británie proto zvýšila stupeň ohrožení terorismem v zemi na kritický, tedy nejvyšší možný.

Vyšetřovatelé uvedli, že útok pravděpodobně spáchal 22letý Brit narozený libyjským rodičům Salman Abedi. Policie se obává, že Abedi mohl být součástí širší sítě teroristů inspirovaných Islámským státem (IS). Podle policie může být mezi unikajícími teroristy i výrobce bomby, jíž sebevrah zaútočil na koncertě americké zpěvačky Ariany Grandeové.

Podle expertů bylo výbušné zařízení odpálené na koncertě tak důmyslné, že buď musel Abedi absolvovat speciální výcvik v zahraničí, nebo použil bombu sestrojenou technikem, jenž zatím nebyl dopaden.

V ulicích Manchesteru již byli rozmístěni příslušníci speciálních sil, kteří jsou připraveni se v případě potřeby zapojit do pronásledování Abediho kompliců.

Bezpečnost bude posílena mimo jiné na velkých veřejných akcích a místech, jež bývají terči teroristů, jako jsou železniční nádraží či letiště, dodala.

Témata:  výbuch v aréně v Manchesteru Velká Británie policie Velká Británie Britská armáda

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 11:46

Ruské regiony ruší kvůli Ukrajině vojenské přehlídky k oslavě Dne vítězství

Nejméně pět ruských regionů se rozhodlo zrušit vojenské přehlídky k oslavě Dne vítězství, kterým si Rusko připomíná sovětské vítězství nad nacistickým Německem dne 9. května. Tato opatření jsou reakcí na hrozbu útoků z Ukrajiny, s níž Rusko vede více než dva roky válečný konflikt, informoval server The Moscow Times.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy