Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Při útoku v Manchesteru zemřeli také dva Poláci, další byl zraněn

Polská ambasáda
Polská ambasáda
Foto: Pixabay

Varšava/Berlín/Manchester - Mezi oběťmi pondělního teroristického útoku v Manchesteru jsou také dva Poláci. Jeden Polák utrpěl zranění a musel se podrobit operaci. Jeho život není v ohrožení. Německo v reakci na atentát stahuje vlajky na půl žerdi.

Smrt polského páru potvrdil dnes ráno ministr zahraničí Witold Waszczykowski. "Rodiče přišli po koncertu (do manchesterské arény), aby vyzvedli své dcery a bohužel máme informaci, že jsou mrtví," řekl ministr soukromému rádiu RMF FM. "Děti jsou v bezpečí," dodal.

Jeden Polák, který rovněž přišel do haly vyzvednout své dítě, utrpěl zranění a musel se podrobit operaci.

Teroristický útok, jehož terčem se stali návštěvníci koncertu americké zpěvačky Ariany Grandeové, si vyžádal 21 obětí. Na místě zahynul také pachatel, který na sobě odpálil improvizované výbušné zařízení. Zranění utrpělo 120 lidí, 59 z nich museli záchranáři převézt do nemocnice.

Tisíce lidí se včera večer shromáždily na náměstí svatého Alberta v Manchesteru k pietní akci za oběti. Lidé přišli s květinami a někteří přinesli hesla se srdcem hlásající: "Miluji MCR (Manchester)". Účastníci akce věnovali obětem minutu ticha, stejně jako se to dělo při mnoha jiných příležitostech, například na filmovém festivalu v Cannes. Paříž a Řím na znamení solidarity s Manchesterem zhasnou o půlnoci světla ozařující jejich nejznámější památky. Ve tmě se ocitne například Eiffelova věž nebo Koloseum.

V Německu budou dnes vlajky vlát na půl žerdi, rozhodl o tom ministr vnitra Thomas de Maiziére. Jeho příkaz se týká všech důležitých spolkových institucí i zařízení veřejného práva. Německo má z loňského roku také několik zkušeností z islamistickým terorismem. Tu nejhorší učinilo v prosinci, když při útoku na vánoční trh v Berlíně zemřelo 12 lidí, včetně jedné Češky.

Témata:  výbuch v aréně v Manchesteru Velká Británie Polsko

Aktuálně se děje

27. dubna 2024 19:39

27. dubna 2024 15:39

Rutte získává důležitou podporu na své cestě do křesla šéfa NATO

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v pátek prohlásil, že od nového generálního tajemníka Severoatlantické aliance (NATO) očekává, že upřednostní řešení obav Turecka souvisejících s terorismem. Řekl to v Istanbulu během setkání s vedoucím kandidátem na post šéfa NATO, dosluhujícím nizozemským premiérem Markem Ruttem, který je na návštěvě v Turecku v rámci snah o získání podpory pro svou kandidaturu.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy