Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Útočník z Manchesteru navštívil Sýrii, 20 zraněných v nemocnicích bojuje o život

Islámský stát
Islámský stát
Foto: nbcnews.com

Paříž/Manchester - Terorista z Manchesteru Salman Abedi byl zřejmě před činem v Sýrii. Zda měl 22letý Brit s libyjskými kořeny ale podporu nějaké širší teroristické sítě, stále není jasné. Uvedl to dnes francouzský ministr vnitra Gérard Collomb. Dvacet zraněných zůstává po útoku 20 lidí stále v kritickém stavu.

"Nyní víme jen to, co nám řekli britští vyšetřovatelé: Jistý britský občan, libyjského původu, který se náhle zradikalizoval po cestě do Libye a pak zřejmě do Sýrie, se rozhodl spáchat tento atentát," řekl Collomb stanici BFMTV.

Na otázku, odkud ví, že byl Abedi v Sýrii, ministr vnitra uvedl, že jde o informace francouzských a britských tajných služeb.

Že se předpokládaný útočník z Manchesteru zřejmě před časem vrátil do Británie z Libye, řekla dnes také britská ministryně vnitra Amber Ruddová. O jeho údajném pobytu v Sýrii se ale nezmínila.

Dvacet zraněných zůstává v kritickém stavu. Televizní stanici Sky News to dnes řekl šéf místních zdravotníků Jon Rouse. Lékaři po atentátu ošetřovali lidi s "hrozivými zraněními" včetně závažných poranění vnitřních orgánů a zranění končetin. Někteří pacienti o své ruce či nohy podle něj zřejmě přijdou.

Celkem nyní zdravotníci pečují o 64 osob, uvedl Rouse. Několik zraněných záchranáři již převezli z Manchesteru do nemocnic blíže jejich bydlišti, dodal. Někteří lidé budou podle něj potřebovat dlouhodobou péči, aby se ze svých zranění zotavili.

Témata:  Salman Abedi Islámský stát výbuch v aréně v Manchesteru Francie

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 9:26

Putin se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny

Ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny. Bude to jeho první zahraniční cesta od opětovného zvolení do prezidentské funkce, která má posílit vztahy mezi Moskvou a Pekingem. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy