Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Poslední noc Usámy bin Ládina: Co se dělo před jeho smrtí?

bin Ládin, Usáma
bin Ládin, Usáma
Foto: news.com

Strůjce nechvalně známého teroristického útoku z 11. září 2001 Usáma bin Ladin byl se svou čtvrtou ženou, Amal bin Ládin, a jejich dětmi v jejich sídle v  Abbottábádu v Pakistánu, když zaútočil tým amerických zvláštních sil. Při asi čtyřicetiminutové přestřelce vůdce Al-Kaidy zemřel. Amal teď popisuje, jak ona a její syn sledovali jeho smrt.

Rodina Usámy bin Ládina vůbec poprvé promluvila o tom, co potkalo strůjce útoku z 11. září a vůdce teroristické skupiny al-Káidy při akci amerických vojáků. Amal bin Ládinová, čtvrtá a nejmladší manželka muže, který byl po více než 10 let na vrcholu amerického seznamu nejvíce hledaných lidí, teď vypráví příběh o noci, kdy známý terorista zemřel rukou příslušníků jednotek SEAL.

Ona a jejich šest dětí žily v jejich ‚bezpečném domě‘ v horách Abbottábádu v Pákistánu. V domě byla s druhou manželkou Khairiah a třetí manželkou Seham a jejím synem Khálidem (22). První žena Najwa si ho vzala jako teenagerka a porodila mu 11 dětí, ale opustila ho dva dny před 11. zářím.

Asi v 23:00 dne 1. května 2001 - po večeři, úklidu nádobí, a modlitbách - bin Ládin tvrdě spal, zatímco jeho čtvrtá manželka ležela vedle něj. Venku byla tma kvůli nedostatku elektřiny, což v této oblasti bylo běžným jevem, ale Amal se přesto neklidně probudila těsně kolem půlnoci.

Zaslechla divné zvuky a domnívala se, že viděla v oknech stíny. Hluk zněl jako mechanická bouře a vzduch a závěsy se začaly divoce pohybovat, vzpomíná Amal v knize, kterou vydala. „Bin Ládin se posadil a vyděšeně se díval. ‚Američané jsou na cestě,‘ řekl a lapal po dechu. Pak se ozval hlasitý hluk a dům se otřásl,“ cituje z knihy server Daily Mail.

Dvojice mužů se vplížila na balkon. „Byla bezměsíčná noc, takže nebylo skoro nic vidět,“ vzpomíná manželka teroristy. Američtí vojáci už byli na trávníků a Seham a Khalid viděli, že se blíží k domu. Usáma bin Ládin si ihned nechal Khálida zavolat, jeho syn přiběhl ještě v pyžamu a popadl AK-47, říká Amal. Amal a Seham utěšovaly děti, které plakaly. Všichni šli do horního patra a tam se schoulili.

Pak uslyšeli výbuch, když vojáci odpálili dveře do domu. „Oni chtějí mě, ne vás,“ řekl nakonec bin Ladin a nařídil jeho rodině, aby odešla dolů. Jeho nejstarší dcery Miriam a Sumaiya se schovaly na balkoně, manželka Seham a syn Khalid sešli dolů. Nahoře tak zůstala jen Amal, bin Ladin a jejich malý syn Husajn, kteří se modlili. Amal si prý uvědomila, že je zradil někdo z jejich nejbližšího okolí.

Příslušníci SEALs mezitím odpálili další dveře a vydali se nahoru. Jeden z vojáků, který mluvil arabsky a věděl, jak Khalid vypadá, na něj zavolal, a když se Khalid ohlédl k balkonu, byl zastřelen. Sumaiya a Miriam byly rychle hozeny proti zdi arabsky mluvícím mužem.

Příslušník SEALs Robert O'Neill kolem nich prošel a vstoupil do místnosti. Amal byla před svým manželem. Vrhla se proti O'Neillovi a byla střelena někým jiným, který také vstoupil do místnosti. Amal ucítila bolest v noze a zhroutila se na postel a omdlela.

O'Neill byl později označen za toho, kdo zastřelil bin Ládina. Amal řekla, že se mezitím probudila, ale věděla, že musí hrát mrtvou. Zavřela oči a snažila se zpomalit dech.

Malého Husajna, který vše viděl, pak někdo popadl a do obličeje mu vylil vodu, vzpomíná Amal. Zůstala nehybně ležet, zatímco vojáci přivlekli Miriam a Sumaiyau, a držely je u zastřeleného bin Ládina. Chtěli, aby dívky mrtvého identifikovaly. Miriam jim nejprve řekla falešné jméno, ale Sumaiya jí řekla: „Řekni jim pravdu, nejsou to Pákistánci.“

„Je to můj otec. Usáma bin Ládin. Postupně mrtvého otce identifikovaly i další jeho děti. Speciální síly pak podle Amal táhly bin Ládina po schodech dolů tak, že mu hlava ťukala o schody. Khalid ležel mrtvý na schodech, a jeho matka se ho pokusil políbit, ale byla odtažena.

Teroristovo tělo potom bylo naloženo do vrtulníku. Po návratu do místnosti Amal sevřela třesoucího se Husajna a poslouchala americké vojáky. O několik minut později uslyšela křik sousedů, když se zeptali, kdo je ještě naživu.  

Témata:  Usáma bin Ládin Pákistán USA

Aktuálně se děje

4. května 2024 8:22

Morawiecki si kopl do EU. V Polsku vzbudila jeho slova pozdvižení

Bývalý polský premiér Mateusz Morawiecki označil Brusel v rozhovoru pro maďarský týdeník Mandiner za hrozbu pro evropskou demokracii. EU podle něj zadržením fondů ovlivnila výsledek polských parlamentních voleb. Představitelé současné polské vlády jej za tyto výroky ostře zkritizovali. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy

VIDEO: Píseň slavící diktátora Kima se stala hitem TikToku. Skladba má nové, alarmující poselství

VIDEO: Píseň slavící diktátora Kima se stala hitem TikToku. Skladba má nové, alarmující poselství

Severokorejská propagandistická píseň "Friendly Father" (Přátelský otec) oslavující Kim Čong-una zaznamenala obrovský úspěch na sociální platformě TikTok, kde získala miliony zhlédnutí. Tato píseň, která chválí komunistického diktátora Severní Koreje, si získala oblibu zejména mezi mladou generací Z, která ji sdílela a komentovala s obrovským nadšením. Jeden uživatel ji označil jako "to, co jsem potřeboval dneska slyšet", zatímco další se dokonce zeptal, zda je k dispozici na hudební platformě Spotify.