Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Abedi nejednal sám. Za útokem v Manchesteru stojí skupina lidí, říká britská policie

Policie Velké Británie
Policie Velké Británie
Foto: Filip Toužimský, EuroZprávy.cz

Manchester - Za pondělní teroristický útok v Manchesteru je podle britské policie odpovědná celá skupina lidí. Pomocí bezpečnostních kamer v oblasti koncertní haly a v ulicích se nyní snaží vyšetřovatelé zjistit, s kým se útočník sešel před atentátem.

Informoval o tom dnes šéf manchesterské policie Ian Hopkins. Policie nyní usilovně pátrá po osobě, která použitou bombu sestavila, a také po dalších komplicích. "Je naprosto jasné, že je to síť, kterou vyšetřujeme," prohlásil činitel v přímém televizním přenosu.

Podle webu Manchester Evening News policie je přesvědčena o tom, že pachatel útoku byl pouze "nosičem" a vykonavatelem operace. Nálož byla plná matic a šroubů nebo hřebíků, aby mohla co nejvíce uškodit lidem v omezeném prostoru.

Salman Abedi bombu patrně převzal těsně před spácháním hrůzného činu. V centru Manchesteru dnes policie provedla další prohlídku domu.

Podle agentury AP otec teroristy, tvrdí, že jeho syn je nevinný. Řekl, že se synem mluvil před pěti dny, že mu řekl, že se chystal na cestu do Saúdské Arábie a že mu jeho hlas zněl "normálně". "Nevěříme v zabíjení nevinných lidí. To nejsme my," sdělil agentuře Ramadán Abádí telefonicky z Tripolisu

Bývalý libyjský bezpečnostní zdroj ale AP řekl, že otec Ramadán Abádí byl údajně členem salafistické povstalecké skupiny v Libyi, která se opírala o teroristickou síť Al-Káida.

Témata:  výbuch v aréně v Manchesteru Salman Abedi Velká Británie policie Velká Británie

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 20:44

Stoltenberg: Vojáci NATO v Polsku vysílají signál, že Aliance bude bránit všechny své členy

Vojáci NATO v Polsku vysílají signál, že Aliance bude bránit všechny své členy. Prohlásil to v úterý na návštěvě Polska generální tajemník NATO Jens Stoltenberg.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy