Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Mladá muslimka vyhozena ze školy, tentokrát to nebylo kvůli šátku

Muslimové
Muslimové
Foto: Pixabay

Paříž – Dospívající muslimku nevpustili do školy kvůli tomu, že na sobě měla dlouhou černou sukni. Podle ředitele byla tato sukně „příliš otevřeně náboženská“. Informoval server The Local.

Šestnáctiletá dívka byla poslána domů poté, do ji vedení školy nevpustilo na výuku. Řediteli školy v Seine-et-Marne na vnějším předměstí Paříže se nelíbila její černá sukně.

Tamní list Nouvel Obs uvedl, že dlouhé černé sukně jsou populární mezi muslimskými ženami, které si zahalují tělo. Tato konkrétní studentka měla mít sukni, která ji úplně zahalovala kolena a sahala dolů „až k jejím teniskám".

Podle ředitele údajně sukně „nápadně" ukazovala „náboženský vztah" dívky, což je ve francouzských školách zákonem zakázáno.

Ředitel odkazoval na pravidlo z roku 2004, kterým se řídí sekularizace ve školách - závoje, židovské pokrývky hlavy kippa, nebo velké křesťanské kříže jsou ve školských zařízeních úplně zakázány. „Diskrétní náboženské známky" jsou však povoleny.

Matka dospívající dívky už si ve škole stěžovala. Po jejím rozhovoru s ředitelem škola slíbila, že tuto záležitost v pondělí dále projedná s rodinou. „Moje dcera je francouzsko-portugalského původu a je z katolické rodiny, konvertovala ale k islámu," vysvětlovala Marie-Christine de Sousa deníku.

„Vždy jsem podporovala její volby a rozhodnutí. Na začátku tohoto roku jsem jí dovolila nosit závoj, který si ale sundává před odchodem do školy. Do školy nosí jen dlouhé šaty," dodala matka studentky.

Rodina dívky již plánuje právní kroky. „Mezitím si bude muset teenagerka, která před rokem konvertovala k islámu, najít něco jiného, co by nosila do školy, vedle své černé sukně z obchodu H&M," podotkl server The Local.

Podobné případy se v zemi staly už loni, v dubnu byla dívka v dlouhé sukni také vyloučena ze třídy. Její příběh se rozšířil na Twitteru po celé Francii s hashtagem #JePorteMaJupeCommeJeVeux, v překladu „nosím sukni, jak se mi zlíbí."

Někteří dodávali, že dlouhé černé sukně nejsou nic neobvyklého - za předpokladu, že jsou nošeny nemuslimy. „Na nošení dlouhé sukně není nic okázalého. To je jen masové hysterie," uvedl prezident Národní observatoře proti islamofobii Abdallah Zekri.

Observatoř také tento týden uvedla, že v roce 2015 nebylo do školy kvůli oblečení, které bylo považován o za „příliš náboženské" vpuštěno nejméně 177 studentů.

Témata:  muslimové Francie Islám

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 9:47

Rusko podle Německa vyrábí více zbraní a munice, než potřebuje pro invazi na Ukrajinu

Rusko podle německého ministra obrany Borise Pistoriuse vyrábí více zbraní a munice, než potřebuje pro invazi na Ukrajinu. Uvedl to v televizi ARD.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy