reklama

Syrská armáda zahájila stěhování stíhacích letadel a personálu zpět na základnu Šajrát u Homsu, uvádí americká stanice NBC s odkazem na prohlášení tří amerických činitelů v oblasti obrany.

Šajrát je přistávací plocha, kterou Američané zasáhli 59 střelami Tomahawk v reakci na chemický útok na civilisty údajně spáchaný režimem syrského prezidenta Bašára Asada. Plynový útok, ke kterému došlo 4.dubna ve městě Chán Šajchún, měl být podniknut právě z této letecké základny.

Syrská armáda nechala opravit některé poškozené části infrastruktury a v posledních dnech začal také na letiště stěhovat svá letadla Su-22s a MiG-23s. „Budou odtamtud zase brzy létat,“ řekl jeden americký obranný činitel.

Žádný z úředníků však podle stanice nedokázal říci, zda má syrský režim na základně uskladněny další chemické zbraně.

USA se při dubnovém útoku záměrně vyhnuly bombardování té části základny, u které panovalo podezření, že tam Syřané mohou mít uložené chemikálie, uvádí NBC.

A mohl by Syřané používat základnu k dalším útokům chemickými zbraněmi? „Mohli, ale doufejme, že se minule poučili,“ dodal jeden ze zdrojů u ministerstva obrany.