Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

NATO dostalo od belgické vlády budovu velitelství

NATO
NATO
Foto: NATO

Brusel - NATO dnes za účasti svých premiérů a prezidentů převzalo od belgické vlády nový rozsáhlý komplex pro svou bruselskou centrálu.

Rozsáhlá a moderně vybavená budova za více než miliardu eur (přes 27 miliard Kč), která se staví od října 2010, však stále není dokončená. Tisíce lidí, kteří nyní pracují v původních prostorách aliančního ústředí na druhé straně bulváru Leopolda III., se tak v nejbližších měsících přestěhovat ještě nemohou.

Přeletu stíhaček, které slavnostní předávání budovy zakončilo, se kromě strojů z Belgie, Francie, Británie, Nizozemí a USA zúčastnily také dva gripeny českého letectva.

Nová budova byla oficiálním důvodem, proč se dnes do Bruselu lídři členských zemí NATO sjeli. Na večeři nyní potvrdí vstup aliance do mezinárodní koalice bojující proti Islámskému státu a také závazek zvyšování výdajů na obranu. Schůzka je pro mnohé politiky také příležitostí pro první kontakt s americkým prezidentem Donaldem Trumpem a jeho francouzským kolegou Emmanuelem Macronem.

Témata:  NATO (Severoatlantická aliance) Belgie

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 8:55

Francie omezí kvůli olympiádě lety, povolá vzdušné taxíky

Během slavnostního zahájení olympijských her dne 26. července bude nad regionem Paříže po dobu šesti hodin uzavřena obloha v rámci rozsáhlé bezpečnostní operace. Oznámilo to vedení pařížských letišť, uvedla agentura AP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy