Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Při koaličním náletu na syrský Majádín zemřelo 35 civilistů

Stíhací letoun F-15 Eagle, ilustrační fotografie
Stíhací letoun F-15 Eagle, ilustrační fotografie
Foto: af.mil **www.af.mil**

Damašek - Při leteckých útocích koalice vedené Spojenými státy na východosyrské město Majádín, které ovládá Islámský stát (IS), zahynulo ve čtvrtek nejméně 35 civilistů. Bomby dopadly na obytné domy, tvrdí Syrská organizace pro lidská práva (SOHR).

"Mezi mrtvými je nejméně 26 členů rodin bojovníků IS, včetně řady žen a dětí. Kromě Syřanů jsou to i Maročané," řekl šéf SOHR Ramí Abdar Rahmán. "Dalších devět obětí, mezi nimiž je pět dětí, jsou syrští civilisté," dodal Rahmán.

Podle SOHR si koaliční nálety v Majádínu za poslední dva dny vyžádaly 50 lidských životů. Patnáct lidí bylo zabito při útocích koalice vedené Spojenými státy ve středu.

Mluvčí koalice vedené USA agentuře Reuters řekl, že její síly ve čtvrtek a dnes bombardovaly oblast Majádínu a nyní hodnotí výsledky.

Syrská organizace pro lidská práva zaregistrovala za uplynulý měsíc zatím nejvyšší počet civilních obětí koaličních náletů v Sýrii od září 2014, kdy byly tyto letecké útoky zahájeny. Mezi 23. dubnem a 23. květnem zahynulo v Sýrii při koaličních náletech 225 civilistů, uvedla SOHR.

Pentagon ve čtvrtek oznámil, že podle jeho vyšetřování bylo v březnu při leteckém útoku proti skladu zbraní Islámského státu v Mosulu usmrceno nejméně 105 civilistů.

Témata:  Sýrie U.S. AIR FORCE Islámský stát

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 14:14

Feri neuspěl s odvoláním, tříletý trest vězení za znásilnění platí

Exposlanec Dominik Feri půjde na tři roky do vězení za znásilnění dvou dívek a jeden další pokus o znásilnění, rozhodl odvolací soud v pondělí. Feri byl už loni v listopadu uznán vinným ve všech třech bodech obžaloby a potrestán nepodmíněným trestem v délce tří let. Někdejší politik, který vinu odmítá, se může dovolat k Nejvyššímu soudu.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy