reklama

Majádín ovládá teroristická organizace Islámský stát (IS). Syrská organizace pro lidská práva (SOHR) citovala zdravotnické a civilní zdroje z Majádínu, podle nichž byla při leteckém útoku zasažena obecní budova, kde se ukrývali příbuzní bojovníků Islámského státu. Útok se odehrál dnes časně ráno.

Mluvčí koalice vedené USA agentuře Reuters řekl, že její síly ve čtvrtek a dnes bombardovaly oblast Majádínu, který se nachází ve východosyrské provincii Dajr az-Zaur, a nyní hodnotí výsledky.

Vysoký komisař OSN pro lidská práva Zaíd Husajn dnes vyzval všechny strany, které provádějí letecké operace v Sýrii, aby pečlivěji rozlišovaly mezi legitimními vojenskými a civilními cíli při stupňující se kampani proti Islámskému státu na severovýchodě země. "Rostoucí počet mrtvých a zraněných civilistů při leteckých úderech v provincii Dajr az-Zaur a Rakka ukazují, že při těchto útocích pravděpodobně nebyla přijata dostatečná preventivní opatření," řekl komisař.

Mezinárodní koalice poskytuje leteckou podporu především ofenzivě vedené proti dvěma zbývajícím baštám Islámského státu, jimiž jsou severosyrské město Rakka a Mosul v sousedním Iráku.