Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Chystá se další útok? Útočník z Manchesteru mohl vyrobit další bomby, zjistila policie

Policie Velké Británie
Policie Velké Británie
Foto: Filip Toužimský, EuroZprávy.cz

Manchester – Salman Abedi, sebevražedný atentátník z Manchesteru, mohl podle britských médií plánovat útok celý jeden rok. Informují o tom, že si před 12 měsíci údajně otevřel bankovní účet, který nevyužil až do doby, kdy prostřednictvím něj zaplatil za šrouby a hřebíky do výbušného zařízení.

Podle The Times si bankovní účet založil Abedi už před rokem, poprvé jej ale využil až při nákupu drobných kovových předmětů, které byly při pondělím útoku použity jako šrapnely. Abedi prý podnikl alespoň dvě oddělené cesty do kutilských obchodů, kde koupit materiál použitý při výrobě domácího výbušného zařízení, které zabilo 22 lidí a zranilo desítky dalších.

Podle deníku The Independent mají vyšetřovatelé obavy, že mohl Abedi vyrobit ještě druhou bombu. Odkazuje přitom na domovní prohlídku u atentátníka, při které byla údajně objevena skrýš plná chemických výbušnin.

Policisté podle listu The Telegraph objevili na adrese Salmana Abediho důkazy o „funkční továrně na bomby“, což vyvolává obavy, že útočník mohl rozšiřovat výbušná zařízení na mezi další radikální extremisty. Policie a bezpečnostní složky už ve čtvrtek při raziích po celé zemi objevily materiály na výrobu bomby. To podle nich naznačuje, že by mohly hrozit další útoky.

Nejmenovaný zdroj blízký vyšetřování řekl pro The Telegraph : „Panují obavy, že měli dost materiálu na postavení dvou nebo tří bomb. Nemůžeme tuto možnost vyloučit.“

Bývalý důstojník metropolitní policie David Videcette řekl, že Abedi pravděpodobně celé měsíce cvičil jak sestavit zařízení, zatímco byl v zahraničí. „To není něco, co můžete dát dohromady po přečtení knihy nebo sledování videa na YouTube. Musel strávit čas v táboře, možná v Libyi, kde mu bylo ukázáno, jak to udělat. Ale jakmile máte dovednosti a materiál, montáž samotného zařízení lze provést poměrně rychle,“ vysvětluje.

Rodinný přítel Abádíových agentuře AFP řekl, že Salman se netajil touhou po pomstě za rok staré zabití jeho přítele gangem výrostků v Manchesteru. Zdroj naznačil, že Salman Abedi to považoval za čin motivovaný nenávistí vůči muslimům.

Témata:  výbuch v aréně v Manchesteru bomby policie Velká Británie Velká Británie

Související

Aktuálně se děje

5:40

Předpověď počasí až do října. Česko čeká pár týdnů bez extrémů

Po meteorologickém začal i astronomický podzim a právě tomuto ročnímu období by mělo odpovídat počasí v následujících dnech a týdnech. Teploty mohou být i o malinko vyšší, než bývá v tuto dobu běžné, naznačil Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) v nejnovějším dlouhodobém výhledu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy