reklama

Vědci zjistili, že důležitou roli při dorůstání vlasů nahrazujících ty, které vpadnou, hrají imunitní buňky. Náhodný objev amerických vědci by tak podle The Independent mohl znamenat zásadní průlom v oblasti růstu nových vlasů.

Výzkumníci se zaměřili na roli protizánětlivých imunitních buněk zvaných Treg (Regulační T-lymfocyty) v lidské kůži. Našli způsob, jak dočasně odstranit Treg z kůže laboratorních myší, které byly oholené. Pak si všimli vedlejšího efektu - chlupy zvířatům nedorostly.

Dříve se předpokládalo, že kmenové buňky způsobují, že nové vlasy vyrostou poté, co vypadnou ty staré, ale tým zjistil, že se tak stane pouze tehdy, když jsou přítomny i Treg. 

Jeden z vědců, profesor Michael Rosenblum, imunolog a dermatolog na University of California v San Francisku, řekl: „Naše vlasové folikuly se neustále recyklují. Když vlasy vypadávají, musí dorůst.celý vlasový folikul. Až dosud se mělo za to, že proces je závislý na kmenových buňkách, ale teď se ukázalo, že i Treg jsou nezbytné. Pokud tyto imunitní buňky chybí, vlasy prostě nerostou.“

Výzkumníci se proto domnívají, že vady buněk typu Treg mohou být zodpovědné za imunitní onemocnění, které způsobuje vypadávání vlasů, a že také mohou hrát roli v jiných druzích plešatosti.

Profesor Rosenblum proto chce provést další výzkum role Treg buněk, který by mohl vést ke zlepšení léčby vypadávání vlasů obecně, ale také k lepšímu pochopení jejich role při hojení ran. Už dříve totiž bylo zjištěno, že vylučují molekuly, které pomáhají hojit rány.