Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Migrace dle G7: Uprchlíci mají stejná práva jako všichni ostatní, ale musíme chránit naše hranice

Uprchlíci, ilustrační fotografie
Uprchlíci, ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Taormina (Itálie) - Na summitu G7 se dnes řešila také migrační krize, byť ne tak detailně, jak by si přála hostitelská Itálie. Ustanovení k tomuto tématu v závěrečné deklaraci je podle německé kancléřky Angely Merkelové "rozumné".

Merkelová lituje, že vrcholná schůzka nevěnovala migraci tolik prostoru, kolik by si přála hostitelská Itálie. Právě do Itálie v současnosti směřuje ze severoafrických břehů nejvíce migrantů ze všech evropských zemí.

Podle agentury DPA se Merkelová snažila svým vyjádřením utlumit neshody mezi sedmi nejvyspělejšími ekonomikami světa v oblasti migrační politiky.

Text závěrečné deklarace podle německé kancléřky ukazuje, "že uprchlíci mají stejná práva jako všichni ostatní a že musíme samozřejmě chránit naše hranice". Píše se v ní rovněž, "že musíme samozřejmě bojovat s ilegální migrací, ale že musíme brát vážně i zájmy a práva těchto lidí", dodala Merkelová.

Snaha Itálie přijmout ustanovení o "spořádaném přistěhovalectví" a vyzvednout pozitivní aspekty migrace ztroskotala již před začátkem summitu kvůli odporu amerického prezidenta Donalda Trumpa, jehož administrativa chtěla zdůraznit především bezpečnostní aspekty.

Témata:  G7 Angela Merkelová uprchlíci

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 12:57

GIBS obvinila policisty kvůli únorovému incidentu před barem v Praze

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy