Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Při bojích mezi islamisty a vládními silami bylo jihu Filipín zabito 19 civilistů

Vlajka Filipín
Vlajka Filipín
Foto: Pixabay

Manila - Boje mezi islamisty a vládními jednotkami na jihu Filipín si vyžádaly nejméně 19 civilních obětí. Mezi mrtvými, kteří se našli nedaleko univerzity ve městě Marawi na ostrově Mindanao, jsou i tři ženy a dítě.

Všichni byli zastřeleni islamisty, kteří se snaží ovládnout město Marawi. U zabitých mužů nalezených na jiném místě byl podle policie papír s nápisem "zradili svou víru". V bojích na jihu Filipín zemřelo tento týden 85 lidí, z toho 19 civilistů, 51 islamistů, 13 vojáků a dva policisté.

Boje o Marawi začaly začátkem týdne a z města s 200.000 lidmi kvůli nim uprchly už tisíce obyvatel. Filipínský prezident Rodrigo Duterte v sobotu uvedl, že mezi bojujícími islamisty jsou i cizinci. To je podle něj důkaz, že si na ostrově Mindanao zřídila opěrný bod teroristická organizace Islámský stát (IS).

Filipíny jsou převážně křesťanská země, Mindanao je ale tradičním domovem menšinových muslimů.

Vzhledem ke konfliktu mezi filipínskými vládními jednotkami a kriminální islamistickou teroristickou skupinou Abu Sayyaf, Ministerstvo zahraničních věcí ČR doporučuje necestovat do jihozápadní části Filipín na ostrovy Basilan, Jolo, Sulu, Tawi Tawi a západní (muslimské) části ostrova Mindanao, do východní (křesťanské) části ostrova Mindanao, do jižní části provincie Cebu (až po municipality Badian a Dalaguete).

Za rizikové se považují i cesty lodí v okolí uvedených oblastí. Na jižní Palawan (po Puerto Princesa) MZV ČR doporučuje cestovat pouze v naléhavých případech.

Současně, v návaznosti na pokusy Skupiny Abu Sayyaf a obdobných teroristických skupin infiltrovat se do dalších částí země, především turistických center, MZV ČR doporučuje všem občanům ČR dbát maximální opatrnosti na celém území Filipín.

Témata:  Filipíny Skupina Abu Sayyafa Islámský stát

Aktuálně se děje

11. května 2024 10:54

Bohatý Kuvajt se topí v politické krizi. Emír rozpustil parlament

Emír Kuvajtu Mišal Ahmad Džábir Sabáh v pátek rozpustil parlament a převzal jeho pravomoci necelých šest týdnů po parlamentních volbách. Informovala o tom agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy