reklama

Chán Túmán leží poblíž silnice spojující Damašek s Halabem. Získání kontroly nad vesnicí potvrdilo několik povstaleckých zdrojů, syrská armáda to zatím popírá.

Vesnice se nachází šest kilometrů od Halabu, kde v uplynulých týdnech probíhaly tvrdé boje. Na jejím dobytí se podíleli bojovníci ze skupiny Džajš al-Fatah, což je koalice skupin bojujících na západě a severu Sýrie. Nejznámějším členem této koalice je fronta An-Nusra napojená na teroristickou síť Al-Káida.

Podle Syrské organizace pro lidská práva (SOHR) bojovali v bitvě na straně Džajš al-Fatahu i povstalci, kteří nepatří k islamistickému křídlu. Nešlo ale o žádné zástupce Syrské svobodné armády, která podporuje diplomatické úsilí o vyřešení konfliktu.

V oblasti Halabu platí od středeční půlnoci příměří vyjednané Spojenými státy a Ruskem. Syrská armáda uvedla, že klid zbraní bude trvat 48 hodin, tedy ve čtvrtek a v pátek. Násilnosti v Halabu si za poslední dva týdny vyžádaly na 300 obětí.

Při čtvrtečním náletu na severu Sýrie byl zasažen tábor pro uprchlíky. Zahynulo v něm nejméně 28 lidí a dalších 50 jich utrpělo zranění, byly mezi nimi i ženy a děti. Tábor leží v oblasti Sarmadá a žije v něm asi 2000 osob, které prchly před boji v Halabu a dalších částech Sýrie. Syrské jednotky ale dnes popřely, že by nálet měly na svědomí.