Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Filipínská armáda dobyla zpět města Marawi, které ovládali islamisté

Vlajka Filipín
Vlajka Filipín
Foto: Pixabay

Manila - Filipínská armáda převzala kontrolu nad většinou města Marawi, které terorizovali radikálové hlásící se k Islámskému státu (IS). Násilí propuklo minulé úterý, když filipínská vláda zahájila razii s cílem zatknout obávaného džihádistu Isnilona Hapilona.

Při bojích zemřelo asi sto lidí, včetně civilistů. Přesný počet obětí však podle úřadů zatím není jasný. V neděli vládní síly oznámily, že na ulicích našly mrtvá těla, mezi kterými bylo nejméně osm civilistů.

"Po šesti dnech bojů mají islamisté kontrolu jen nad malou částí města," řekl dnes armádní mluvčí Restituto Padilla a dodal, že byly proti ozbrojencům nasazeny vládní síly, obrněná vozidla a vrtulníky.

Boje o Marawi, ležící na jihu země na ostrově Mindanao, začaly začátkem minulého týdne a z města s 200.000 lidmi kvůli nim uprchly tisíce obyvatel.

Hapilon je na seznamu nejhledanějších teroristů amerického ministerstva zahraničí a je na něj vypsána odměna pět milionů dolarů (118 milionů korun). Na pomoc mu přišli islamističtí ozbrojenci, kteří zapálili několik budov a začali bojovat s vládními jednotkami.

Hapilon byl vůdcem teroristické skupiny Abu Sayyafa, která v roce 2014 přísahala věrnost IS. V současnosti stojí v čele asi deseti islamistických povstaleckých skupin, mezi nimiž je i skupina Maute, která je v Marawi silně zastoupena a podílela se na nejnovějších bojích.

Všechny tyto milice jsou inspirovány IS a podle filipínského ministerstva obrany, je IS částečně financuje.

Témata:  Filipíny Islámský stát Skupina Abu Sayyafa

Aktuálně se děje

1. května 2024 9:25

Polsko odmítlo chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do armády

Polsko nebude chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do ozbrojených sil, uvedl v úterý náměstek polského ministra zahraničí Andrzej Szejna. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy