Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Lidé v Manchesteru nemuseli zemřít? FBI věděla, že Abedi chystá útok. Britové ho nezastavili

FBI
FBI
Foto: FBI **www.fbi.gov**

Washington/Londýn - Americká FBI již před několika měsíci varovala britské bezpečnostní složky, že džihádista Salman Abedi plánuje útok ve Velké Británii. S odkazem na nejmenovaný zdroj z bezpečnostních složek to uvádí server deníku Daily Mail.

Britská MI5 byla v lednu varována zpravodajskou službou Spojených států, že Abedi je součástí severoafrické teroristické buňky plánující útok na cíl v Británii, píše deník.

Američané údajně už po Novém roce před hrozbou varovali a tamní bezpečnostní služby jej už v roce 2016 umístily na seznam klíčových podezřelých z terorismu. „Na začátku roku 2017 FBI řekla MI5, že Abedi patří k severoafrické teroristické buňce se sídlem v Manchesteru, která hledá politický cíl útoku v této zemi,“ uvedl zdroj.

Zdroj také uvádí, že Britové se po obdržení této zprávy zaměřili na Abediho a další údajné členy tohoto gangu, vyšetřovat je měla právě MI5. „Mělo se za to, že Abedi plánuje zavraždit nějakou politickou postavu. Vyšetřování však nepřineslo výsledky,“ tvrdí zdroj. Toto tvrzení způsobí podle deníku ještě větší tlak na MI5. Otázkou prý je, proč britská bezpečnostní agentura nepřijala další potřebná opatření.

Bezpečnostní zdroje tento týden odhalily, že v době od březnového útoku u Westminsteru, kde islamista Khalid Masood najel do chodců a ubodal k smrti policistu, a útokem v Manchesteru bylo zmařeno dalších pět teroristických spiknutí.

Zdroje ve státní správě přiznávají, že v Británii existuje nejméně 23.000 džihádistů, v nedávné minulosti se přitom mluvilo pouze asi o 3000 známých džihádistech, z nichž 500 je aktivně vyšetřováno MI5.

Témata:  výbuch v aréně v Manchesteru FBI Federální úřad pro vyšetřování (Federal Bureau of Investigation) Salman Abedi Velká Británie USA

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 15:10

Londýnem se proháněli splašené vojenské koně

Centrem Londýna se ve středu prohánělo několik splašených koní, uprchli britské vojenské jednotce Household Cavalry. Zranění při tom utrpělo pět lidí, čtyři odvezli do nemocnice.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy