Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Ministr průmyslu Havlíček odlétá do Ruska, doprovází ho 23 zástupců firem

Jiří Havlíček v Poslanecké sněmovně
Jiří Havlíček v Poslanecké sněmovně
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Ministr průmyslu Jiří Havlíček (ČSSD) dnes odlétá do Ruska, doprovází ho 23 zástupců českých firem. Propad vývozu do Ruska se letos zastavil, v prvních dvou měsících roku se zvýšil export českých firem do Ruska meziročně o 26 procent. Podíl Ruska na celkovém českém exportu ale zůstal 1,8 procenta.

Odpoledne Havlíček zahájí jednání obchodního fóra mezi ČR a Ruskem. V podvečer se setká v Českém domě s ministrem průmyslu a inovační politiky republiky Baškortostán Alexejem Karpuchinem. V úterý se ministr Havlíček setká s ruským ministrem průmyslu a obchodu Denisem Manturovem.

V podnikatelské delegaci jsou zastoupeni například dodavatelé tramvají, námořní přepravci, strojírenské firmy vyrábějící čerpací techniku nebo stroje pro potravinářský, chemický a farmaceutický průmysl.

"V podnikatelské delegaci jsou zastoupeny firmy, které mají již většinou v tomto teritoriu své obchodní partnery, rozpracované zakázky, ale i firmy, které mají vážný zájem na trh teprve vstoupit. Mají zájem navázat na dodávky z minulosti, především z oblasti energetiky, ale i zemědělství," uvedl mluvčí Hospodářské komory Miroslav Diro.

Témata:  Jiří Havlíček Rusko Ministerstvo průmyslu a obchodu České republiky hospodářská komora

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 14:48

Sloužil 40 dní po smrti Navalného mši, Putinův spojenec kněze suspenodval

Ruská pravoslavná církev suspendovala kněze, který vedl smuteční mši za zesnulého kritika Kremlu Alexeje Navalného, ​​uvádí se v dekretu zveřejněném v úterý.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy