Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Začátek jednání o brexitu vypukne 19. června, potvrdila Mayová

Brexit
Brexit
Foto: Pixabay

Londýn - 8. června se budou v Británii konat předčasné parlamentní volby a 19. června začnou jednání o odchodu Spojeného království z Evropské unie. Tento termín dnes potvrdila premiérka Theresa Mayová.

Předčasné volby vyhlásila Mayová ve snaze posílit většinu pro konzervativce a zajistit si tak větší podporu při vyjednávání s evropskými partnery.

"Tato jednání budou zahájena pouhých jedenáct dní po volebním dni a nebudou mít žádný odklad; nebude to možné," prohlásila Mayová s tím, že Evropané jsou připraveni na plánovaný harmonogram.

Země EU bude při rozhovorech Bruselu a Londýna zastupovat někdejší eurokomisař Michel Barnier.

EU prosazuje vyjednávání ve fázích, kdy by rozhovory o nové podobě vzájemných vztahů - včetně spolupráce v obraně, bezpečnosti či obchodu - začaly, až bude jasný pokrok v diskusích o tom, jak zrušit více než čtyři desetiletí trvající svazek. Předpokladem je, že dosažení "významného pokroku" a posun ke druhé fázi rozhovorů potvrdí unijní summit letos na podzim.

Témata:  volby ve Velké Británii Brexit Theresa Mayová Velká Británie

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 19:40

Škola Michael vychovává špičku současné mladé fotografie

Když získáte ocenění v prestižní soutěži Fotograf roku, kterou každoročně pořádá Asociace profesionálních fotografů ČR, je to velký úspěch. Dvacetiletý Matyáš Páleníček, čerstvý absolvent Střední školy reklamní a umělecké tvorby Michael, nedávno tuto cenu získal, a to v kategorii do 30 let.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy