reklama

Zástupce Evropské komise ve čtvrtek v úvodním vystoupení podle informací ČTK zdůrazní, že svou roli mohou média plnit jen v nezávislém prostředí, kde nepanují politické nebo komerční tlaky.

Téma se na program bruselské miniplenární schůze dostalo v první polovině měsíce, tedy nedlouho poté, co v ČR na veřejnost pronikly nahrávky údajně dokazující, že tehdejší vicepremiér a ministr financí Andrej Babiš ovlivňoval obsah médií, která v minulosti vlastnil a která posléze předal do svěřeneckého fondu. Babiš zařazení bodu na program jednání europarlamentu pokládá za součást kampaně proti své osobě. Připomenut v debatě ale může být také přístup televize Prima k uprchlické krizi či trvající útoky na veřejnoprávní Českou televizi.

Čeští zástupci v EP byli proti projednávání věci, někteří z nich ji vnímají především jako důsledek politického soupeření mezi velkými evropskými frakcemi. Babišovo ANO je v europarlamentu součástí liberální frakce ALDE, která nedávno ostře kritizovala evropské lidovce, k nimž stále patří strana Fidesz maďarského premiéra Viktora Orbána.

Diskuse odstartuje úterní podvečerní jednání parlamentního výboru (LIBE). Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL), který je jeho členem, od schůze čeká výměnu názorů mezi experty a poslanci. "Výstupy, ten závěr debaty bude v mnohém inspirativní a bude naznačovat, jak bude vypadat diskuse i v samotném plénu Evropského parlamentu," řekl dnes Zdechovský ČTK. V plánu ale podle něj není, že by k možnému riziku zneužití médií v ČR odhlasoval v úterý výbor, či ve čtvrtek celý europarlament nějaké prohlášení.