Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Záhada rozluštěna: Medvědi se stali vegany, pak všichni vyhynuli

Medvěd jeskynní (Ursus spelaeus)
Medvěd jeskynní (Ursus spelaeus)
Foto: DeviantArt

Dlouho se nevědělo, proč vyhynuli evropští jeskynní medvědi, kteří obývali většinu kontinentu během pleistocénu. Odborníci se ale nyní domnívají, že to může být pravděpodobně kvůli striktně veganské stravě.

Zjistili to vědci, kteří analyzovali kosti jeskynních medvědů nalezené v jeskyni Goyet v Belgii.

Analýza zbytků kolagenu v kostech odhalila, že tito kdysi hojně se vyskytující medvědi byli skoro stejně vybíraví, pokud šlo o stravu, jako je panda velká. Jejich potrava omezená na rostliny byla velmi limitovaná. Naopak medvěd hnědý, obývající v současnosti Evropu i ČR, je všežravec.

A právě strava medvědů vedla k jejich záhubě zhruba před 25.000 lety, kdy začal být nedostatek potravy kvůli poslední době ledové, uvádějí vědci ve studii zveřejněné v časopise Journal of Quaternary Science.

Medvěd jeskynní (Ursus spelaeus) žil v Evropě před asi 400.000 lety. Vyskytoval se od území dnešního severního Španělska po Ural a dorůstal délky až 3,5 metru a výšky 1,7 metru, takže byl větší než jeho současní příbuzní.

Český název medvěd jeskynní, je stejně jako vědecký název Ursus spelaeus odvozen z faktu, že se pozůstatky po těchto zvířatech našly převážně v jeskyních. Proto se předpokládá, že zvíře strávilo o mnoho více času v jeskyních, než jeho dnešní žijící příbuzný medvěd hnědý, který tato místa vyhledává pouze pro svůj zimní spánek. Kosti medvěda jeskynního byly odkryty v mnoha jeskyních v celé Evropě.

Témata:  medvědi zvířata doba ledová

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy