Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Ať se Macron a Merkelová přijedou na sexuální menšiny podívat, nabízí Kadyrov

Homosexuálové
Homosexuálové
Foto: Lukáš Henzl, EuroZprávy.cz

Moskva - Francouzský prezident Emmanuel Macron a německá kancléřka Angela Merkelová by měli přijet na návštěvu Čečenska. Vyzval je k tomu tamní vůdce Ramzan Kadyrov. Díky tomu by se prý osobně přesvědčili o situaci sexuálních menšin v regionu.

Informovala o tom agentura TASS s odkazem na vyjádření Kadyrova na sociální síti Telegram. „Nelze obviňovat ruská média z pomluv a přitom se sám řídit lživými informacemi. Prezident Francie Macron společně s Merkelovou při svém hledání pravdy mohou navštívit Čečenskou republiku. Dveře jsou otevřené!" napsal Kadyrov.

Čečenský vůdce tak reagoval na dřívější stanoviska Macrona i Merkelové k údajnému pronásledování čečenských gayů, o kterém dříve informoval ruský opoziční list Novaja Gazeta.

O údajném zatýkání, mučení a zabíjení gayů v Čečensku informoval deník už v dubnu. Čečenská policie podle něj zadržela v březnu přes stovku mužů „podezřelých z homosexuality", nejméně tři z nich byli údajně zabiti. Mluvčí Kadyrova tato tvrzení označil za lživá.

Macron v pondělí s rusým prezidentem Vladimirem Putinem jednal mimo jiné i o situaci v Čečensku. Na tiskové konferenci řekl, že Francie bude „bedlivě sledovat vývoj týkající se pronásledování sexuálních menšin v regionu". Merkelová žádala Putina, aby se zasadil o práva homosexuálů v Čečensku na jednání v Soči na začátku května.

Témata:  Ramzan Kadyrov Čečensko homosexuálové Angela Merkelová Emmanuel Macron

Aktuálně se děje

7:30

Americký Senát schválil balíček pomoci pro Ukrajinu a Izrael ve výši 95 miliard dolarů

Americký Senát v úterý pozdě večer schválil balík pomoci pro Ukrajinu ve výši 61 miliard dolarů. Prezident Joe Biden přislíbil dnešní podpis balíčku, a že nové dodávky zbraní budou rychle doručeny do válečné zóny, protože Rusko dosahuje úspěchů na bojišti, uvedl server Euronews.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy