Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Ještě nemůže povolit německým poslancům návštěvu základny Inçirlik, tvrdí Ankara

Bundeswehr, ilustrační fotografie
Bundeswehr, ilustrační fotografie
Foto: Bundeswehr

Ankara - Turecký ministr zahraničí Mevlüt Çavuşoglu tvrdí, že Ankara ještě nemůže povolit německým poslancům návštěvu německých vojáků rozmístěných na turecké letecké základně Inçirlik. Berlín zvažuje jejich přemístění do jiné země. V úvahu připadají Jordánsko, Kuvajt či Kypr.

Pokud Berlín podnikne „pozitivní kroky", Ankara si to může rozmyslet, tvrdí Çavuşoglu. Turci v polovině května zakázali skupině zhruba 250 německých poslanců vstup na Inçirlik po řadě roztržek, které vedly ke zhoršení vztahů mezi spojenci z NATO Německem a Tureckem.

„Vidíme, že Německo podporuje všechno, co je proti Turecku," řekl dnes Çavuşoglu na tiskové konferenci v Ankaře. „Za těchto okolností není možné, abychom teď otvírali Inçirlik německým zákonodárcům... Pokud v budoucnu podniknou pozitivní kroky, můžeme to přehodnotit," řekl šéf turecké diplomacie.

O problému návštěv poslanců na turecké základně minulý čtvrtek osobně jednala německá kancléřka Angela Merkelová s tureckým prezidentem Recepem Tayyipem Erdoganem. Podle německých médií ale bezvýsledně.

Na tureckých základnách Inçirlik a Konya je v současnosti kromě vojáků řady dalších členských zemí Severoatlantické aliance také zhruba 270 německých vojáků. Bundeswehr se účastní mezinárodní mise, jejímž úkolem je bojovat proti radikálům z organizace Islámský stát (IS). Do přímých bojových akcích se ale Německo nezapojuje, v Turecku má monitorovací a tankovací letouny.

Diplomatická roztržka vypukla poté, co německá města zakázala tureckým vládním politikům agitovat před dubnovým referendem o změnách ústavy na německém území. Už dříve však vztahy narušila například i satirická báseň německého komika Jana Böhmermanna, který si tropil posměch z tureckého prezidenta Erdogana. Spory vyvolal také případ německo-tureckého novináře Denize Yücela, který je už přes 100 dní v turecké vazbě.

Témata:  Turecko Německo Bundeswehr

Aktuálně se děje

1. května 2024 13:27

Hnutí ANO odstartovalo předvolební kampaň. Zveřejnilo její hlavní témata

Při zahájení hlavní fáze kampaně ANO ve Zlíně uvedl předseda Andrej Babiš, že hlavními prioritami hnutí ve volbách do Evropského parlamentu jsou boj proti nelegální migraci, obrana suverenity a odpor proti Zelené dohodě, nazvané Green Deal. Hlavním heslem kampaně před červnovými volbami je "Česko pro tebe všecko".

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy