Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Kábulem otřásl mohutný výbuch, 80 mrtvých a stovky zraněných

Afghanistán
Afghanistán
Foto: Pixabay

Kábul - Ve vládní a diplomatické čtvrti Kábulu dnes explodovalo auto naložené výbušninami. Přes 350 osob je zraněných a zemřelo nejméně 80 lidí. Výbuch poškodil budovy německé a francouzské ambasády.

Tisícovky lidí byly v době exploze, tedy krátce po 8:30 tamního času, na cestě do práce. Obyvatelé afghánské metropole zvyklí na občasné výbuchy podle stanice BBC hovoří o nebývale silné explozi, která vyrážela okna stovky metrů od místa útoku.

Výbuch otřásl ostře střeženou oblastí, kde je mimo jiné prezidentský palác. Mluvčí ministerstva vnitra řekl, že nálož vybuchla na frekventované silnici mezi německým velvyslanectvím a bezpečnostním stanovištěm na náměstí Sanbak. Německá ambasáda je od místa výbuchu vzdálená zhruba 300 metrů.

Ulice, na níž nálož explodovala, je úzká a z obou stran obehnaná vysokými zdmi, které slouží jako ochrana právě proti explozím. Ta dnešní poničila nejméně 30 automobilů. Televizní stanice Tolo TV hlásila také těžké škody na budovách.

Témata:  teroristické útoky v Afghánistánu Afghanistán

Aktuálně se děje

1. května 2024 15:38

Počasí narušilo lodní dopravu v Panamském průplavu, zjistili vědci

Klimatický fenomén známý jako El Niňo byl klíčovou příčinou nízkých srážek a rekordního sucha, které loni narušily lodní dopravu v Panamském průplavu. Ve středu to uvedli vědci, informuje agentura AP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy