Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Taliban odsoudil útoky na civilisty, od masakru v Kábulu se distancoval

Šéf pákistánského Taibanu Hakimulláh Mahsúd
Šéf pákistánského Taibanu Hakimulláh Mahsúd
Foto: AFP

Kábul - Bezpečnostní složky zatím neznají autora ani zamýšlený cíl dnešního atentátu v afghánské metropoli, který si vyžádal 80 obětí a přes 350 zraněných. Taliban oznámil, že nemá s útokem nic společného. Podezření tak padá na Islámský stát (IS).

Mluvčí Talibanu Zabiulláh Mudžáhid v prohlášení uvedl, že bojovníci hnutí nebyli do útoku nijak zapojeni a že hnutí odsuzuje jakékoli podobné nepřímo cílené atentáty, které způsobují civilní oběti.

Nálož, která byla patrně nastražena v cisternovém autě s vodou, jež řídil sebevražedný atentátník, explodovala v těsné blízkosti německého velvyslanectví v přísně střežené diplomatické a vládní čtvrti.

Mise NATO v Kábulu nicméně uvedla, že afghánské bezpečnostní síly zabránily vozidlu s výbušninou proniknout do takzvané Zelené zóny, kde se nachází prezidentský palác, sídlo mise NATO a řada zahraničních ambasád. Lze tedy usuzovat, že atentátník se nedostal ke svému cíli.

"Teroristé ani během ramadánu, měsíce laskavosti, požehnání a modliteb, nepřestanou zabíjet naše nevinné lidi," řekl fghánský prezident Ašraf Ghaní.

Témata:  teroristické útoky v Afghánistánu Tálibán Afghanistán

Aktuálně se děje

17. dubna 2024 9:59

V Bruselu dnes odstartuje summit EU, bude se jednat o Ukrajině i Íránu

Dnes večer v Bruselu začíná mimořádný summit EU, kde se šéfové států a vlád zaměří na situaci na Ukrajině, Blízkém východě, vztahy s Tureckem a konkurenceschopnost Evropské unie. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy