reklama

Žena z Floridy tvrdí, že byla nucena si vzít muže, který ji znásilnil. V té době jí bylo pouhých 11 let. Sherry Johnsonová říká, že byla jako dítě čtyřikrát znásilněna členem církevního sboru, ke kterému její rodina patřila. Kvůli tomu už v 10 letech otěhotněla.

Když se o věc začali zajímat vyšetřovatelé, její rodina se snažila ochránit násilníka tím, že ji donutila, aby si ho vzala. „Máma se mě zeptala, jestli bych se chtěla vdát, a já řekla: Nevím, co je manželství, jak se mám chovat jako manželka?“ vzpomíná Johnsonová pro deník The New York Times . „Ona mi řekla: No, myslím, že se právě chystáš vdát.“

Florida je jedním z 27 amerických států, které povolují sňatky děti všech věkových kategorií, stačí k tomu souhlas rodičů. Johnsonová říká, že její manželství jí zabránilo pravidelně chodit do školy. Místo toho se starala o své děti – porodila jich celkem devět - a bojovala se svým manželem kvůli financím.

„Byl to hrozný život,“ přiznává Johnsonová. Manželství se nakonec rozpadlo, stejně jako většina manželství nezletilých, uvádí deník. Johnsonová později o svém osudu napsala knihu s názvem „Odpustit neodpustitelné“. Příběh inspiroval floridskou státní zástupkyni Cynthii Staffordovou, aby podporovala návrh zákona zakazující dětské sňatky na Floridě.

„Manželství je odpovědnost dospělých,“ uvedla Staffordová. „Nechceme, aby hlasovali, nechceme, aby pili alkohol, nemohou řídit auto, ale umožníme jim brát se, i když jim není ani 16 let?“ upozorňuje na paradoxní situaci. Její návrhy zákona však byly nedávno senátory smeteny ze stolu.

Guvernér New Jersey Chris Christie vetoval podobný zákon, který by v jeho státě zakázal dětská manželství. „Zákaz bez výjimky by porušoval kulturu a tradice některých komunit v New Jersey založených na náboženských tradicích,“ uvedl Christie ve svém prohlášení.

Studie z roku 2011 zjistila, že asi 9,4 milionu amerických žen vstoupilo do manželství před dosažením věku 16 let. Studie také zjistila, že tyto ženy jsou více náchylné duševním poruchám a častěji vyhledávají zdravotnickou péči.

„Nemůžete získat práci, nemůžete dostat auto, nemůžete získat řidičák, nemůžete podepsat nájemní smlouvu. Tak proč jim dovolíme někoho si vzali, když jsou stále tak mladí?“ dodává paní Johnsonová.