Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Turecko se zbláznilo? Gülena viní skoro ze všeho, i spolupráce s CIA

Muhammed Fethullah Gülen je turecký islámský učenec, myslitel, intelektuál, aktivista, teolog, autor a básník, obhájce vzdělání a emeritní kazatel. Je vůdcem náboženského hnutí, ke kterému se hlásí přes 10 milionů členů.
Muhammed Fethullah Gülen je turecký islámský učenec, myslitel, intelektuál, aktivista, teolog, autor a básník, obhájce vzdělání a emeritní kazatel. Je vůdcem náboženského hnutí, ke kterému se hlásí přes 10 milionů členů.
Foto: guardian.co.uk **www.guardian.co.uk**

Ankara - Turecké vládní agentury si navzájem konkurují a snaží se co nejhorlivěji obvinit islámského duchovního Fethullaha Gülena z toho, že se pokouší zasít chaos v celé infrastruktuře Turecka. Zatím poslední obvinění pochází od Národní zpravodajské agentury (MIT), která vydala zprávu, podle níž Gülen navázal styky se „zpravodajskými službami“, včetně americké CIA.

Fethullah Gülen stojí v čele islámského hnutí Hizmet, které provozuje síť mezinárodních škol, včetně desítky zařízení ve Spojených státech. Gülen žije v dobrovolném exilu v Pensylvánii. Vláda tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana jej obviňuje z organizace nezdařeného pokusu o převrat v Turecku v červenci 2016.

Turecký deník  Hurriyet v úterý informoval, že MIT zveřejnila novou zprávu o „sledovacích technikách Gülenistů, kteří používají a shromažďují zpravodajské informace prostřednictvím nelegálních odposlechů a dalších tajných prostředků, které naznačují, že spolupracují s několika tajnými službami a mají silnou zahraniční podporu.“

Hurriyet konstatuje, že MIT se nepodařilo jednoznačně identifikovat konkrétní agentury, které se spikly s Gülenem a hnutím Hizmet, které Turecko označuje za teroristickou organizaci, ale naznačuje, že mezi spiklence patří CIA a izraelští představitelé. Deník také zmiňuje „Německo, Norsko, Belgii, Nizozemsko a některé další evropské země“ jako hlavní podezřelé.

Turecká rozvědka upozorňuje na skutečnost, že bývalí představitelé CIA Graham Fuller a George Fides „sami poskytují odkazy na islámského učence v jejich knihách" – a právě to je podle Turků znamení, že CIA podporuje Gülena. MIT tovněž údajně zmiňuje Gülenovu podporu Izraele v průběhu roku 2010, a to navzdory nedostatku konkrétních vazeb mezi Gülenem a Izraelem.

Zpráva MIT navazuje na materiál parlamentní vyšetřovací komise, která popisuje MIT jako „nekompetentní“ tváří v tvář údajnému národnímu spiknutí Gülena s cílem použít sílu k odstranění Erdogana od moci. Turecká státní agentura Anadolu minulý týden uvedla, že parlamentní výbor má 15 dnů na předložení úplné zprávy, ale že bylo zjištěno, že spiknutí byl s konečnou platností pokus o státní převrat. Zpráva také požaduje hlubší sondu do toho, „proč byla MIT tak nekompetentní, že neměla předběžné informace o jakémkoli pokusu o státní převrat v Turecku.

Turecká vláda Gülenovy i jen domnělé stoupence pronásleduje dlouhodobě a od loňského července tažení proti nim zintenzivnila. Po pokusu o puč vláda zahájila rozsáhlé čistky v armádě a státní správě, o práci přišlo přes 125.000 lidí, včetně soudců či učitelů, a na 40.000 osob bylo zatčeno. Úřady nechaly uzavřít i několik desítek médií a vydavatelství a zatkli přes 150 novinářů, včetně několika zahraničních.

Témata:  Turecko Recep Tayyip Erdogan CIA Fethullah Gülen

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 11:40

Izraelská armáda se dopouští válečných zločinů? Nové nálezy vyvolaly podezření

Úřad vysokého komisaře OSN pro lidská práva (OHCHR) vyzval v úterý k mezinárodnímu vyšetření zpráv o masových hrobech v nemocnicích v Pásmu Gazy, které byly zničeny při obléhání izraelské armády. Podle OHCHR mohlo totiž dojít k páchání válečných zločinů.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy