Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Trump škodí světu, varuje Macron. Od klimatických změn odstoupit nelze, zní z Německa

Emmanuel Macron
Emmanuel Macron
Foto: Facebook

Paříž/Berlín - Spojené státy se obrátily zády k světu a jdou proti vlastním zájmům. V reakci na rozhodnutí Donalda Trumpa odstoupit od pařížské klimatické dohody to krátce před čtvrteční půlnocí prohlásil francouzský prezident Emmanuel Macron. Rozhodnutí amerického prezidenta Donalda Trumpa odstoupit od pařížské dohody o klimatu škodí Spojeným státům, Evropanům a všem národům na světě, je přesvědčen německý ministr zahraničí Sigmar Gabriel. Kancléřka Angela Merkelová Trumpova kroku lituje.

"Spojené státy se obrátily k světu zády, ale Francie se neobrací zády ke Spojeným státům," prohlásil Macron v projevu, který přednesl v angličtině. Americkým vědcům a podnikatelům nesouhlasícím s Trumpovým rozhodnuím vzkázal, že mohou pracovat v jeho zemi.

Macron již před svým projevem telefonicky hovořil s Trumpem a řekl mu, že novou dohodu vyjednat nelze. Kromě šéfa Elysejského paláce Trump po telefonu vysvětloval své rozhodnutí lídrům Německa, Británie a Kanady, uvedl Bílý dům.

Vlády Francie, Německa a Itálie zároveň vydaly společné prohlášení, ve kterém vyjádřily politování nad Trumpovým rozhodnutím. V dokumentu je rovněž zmíněno přesvědčení, že o dohodě již nelze vyjednávat. Podle velkých evropských zemí dokument z roku 2015 nabízí zásadní možnosti pro ekonomickou prosperitu a růst.

"Je mi líto rozhodnutí amerického prezidenta. Je nutné věnovat nadále veškeré síly globální klimatické politice, která uchrání Zemi," vyjádřil na twitteru přesvědčení kancléřky její mluvčí Steffen Seibert. Merkelová už svůj názor sdělila americkému prezidentovi i telefonicky a zdůraznila, že Německo dohodu nadále podporuje.

Pobouřeně na krok Trumpa reagoval šéf koaliční sociální demokracie a její kandidát na kancléře Martin Schulz. "Můžete odstoupit od klimatické dohody, ale nikoliv od klimatických změn, pane Trumpe. Realita není jen další státník, kterého odstrčíte," napsal v narážce na Trumpovo nedávné chování, kdy se americký prezident při focení politiků vtlačil do první řady.

Témata:  Donald Trump USA Klimatický summit v Paříži Emmanuel Macron Angela Merkelová Martin Schulz Německo Francie

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy

Donald Tusk

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.