Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Útok na kasíno v Manile si vyžádal 34 mrtvých. Zřejmě vyšinutý lupič se sám upálil

Vlajka Filipín
Vlajka Filipín
Foto: Pixabay

Manila - Včerejší noční útok v kasinu ve filipínské metropoli si vyžádal 34 mrtvých. Krvavý indicent podle úřadů s terorismem nesouvisel, byť se k němu přihlásil Islámský stát (IS).

Útočník podle zřejmě spáchal sebevraždu. "Sám se upálil v hotelovém pokoji číslo 510," řekl šéf filipínské policie Ronald dela Rosa k osudu patrně neúspěšného lupiče na tiskové konferenci. "Lehl si na postel, přikryl se tlustou dekou a zjevně se polil benzínem," dodal. Většina z obětí se patrně udusila kouřem z požáru způsobeného pachatelem.

K činu se sice přihlásil IS, podle Rosy tak ale učinila v rámci snahy o sebepropagaci.

"Vše naznačuje, že šlo kriminální čin psychicky narušeného jedince... Ačkoli útočník vystřelil několik výstražných ran, zřejmě nechtěl nikoho zastřelit," uvedl mluvčí filipínského prezidenta Rodriga Duterteho, Ernesto Abella.

Střelec vtrhl v noci na dnešek do komplexu sestávajícího z hotelu a zábabního a nákupního centra a v tamním kasinu začal střílet do vzduchu a polévat benzínem a zapalovat hrací stoly.

Mezi mrtvými bylo 13 zaměstnanců komplexu a 22 hostů. Identifikace těl však stále probíhá. Nejméně 54 osob bylo zraněno, někteří vážně. Mnozí se nadýchali kouře a několik osob utrpělo zlomeniny, když propukl v komplexu chaos a lidé se snažili dostat ven.

České ministerstvo zahraničí ve čtvrtek večer SELČ řeklo, že nepředpokládá, že by v areálu byli Češi.

Témata:  Filipíny Islámský stát loupež

Aktuálně se děje

1. května 2024 9:25

Polsko odmítlo chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do armády

Polsko nebude chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do ozbrojených sil, uvedl v úterý náměstek polského ministra zahraničí Andrzej Szejna. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy