reklama

Módí, jehož vlast je třetím největším producentem skleníkových plynů, již během páteční návštěvy Ruska přislíbil, že Indie bude pokračovat v plnění dohody.

"Ochrana prostředí a matky planety je věcí víry," řekl indický premiér na tiskové konferenci s Macronem. Oba představitelé se sešli poprvé od Macronova nástupu do prezidentské funkce, během schůzky ale podle Reuters neohlásili žádné nové smlouvy, dohody či záměry.

"Oba jsme přesvědčeni, že naše země musí učinit mnohé ve věcech ekologických změn a v boji proti globálnímu oteplování," prohlásil Macron. Již po čtvrtečním Trumpově oznámení, že USA opouští pařížskou dohodu, francouzský prezident řekl, že celosvětové ujednání o ochraně klimatu je i přes postoj USA nezvratné a neodvolatelné. Macron dnes ještě řekl, že Francie hodlá své závazky v dohodě překonat.

Macron oznámil, že ještě před koncem letošního roku navštíví Indii, kde se chce zúčastnit summitu Mezinárodní solární aliance (ISA). Za touto skupinou, kterou tvoří přes 120 zemí, stojí Módí a jejím cílem je díky solární energetice snížit závislost na fosilních palivech.