Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Řádění v Londýně: Hospitalizováno bylo 48 lidí, někteří jsou v kritickém stavu. Do ulic vyrazilo víc policistů

Dodávka najela do lidí v Londýně (3.6.2017)
Dodávka najela do lidí v Londýně (3.6.2017)
Foto: Twitter

Londýn - Po útocích v centru Londýna v sobotu večer bylo hospitalizováno 48 lidí. Londýnský starosta Sadiq Khan později řekl, že někteří z nich jsou v kritickém stavu. V ulicích britské mteropole bude dnes nasazeno více policistů.

Útok se odehrál na mostě přes řeku Temži a v několik set metrů vzdálené čtvrti Borough Market. Na Londýnském mostě nejdřív vjela bílá dodávka vysokou rychlostí na chodník a srazila několik pěších. Útočníci pak pokračovali v jízdě až k tržišti Borough Market, které je plné restaurací a barů. Tam teroristé vystoupili a napadali lidi noži s dlouhou čepelí. Podle CNN pobodali nejméně dvě osoby. BBC s odvoláním na jednoho ze svědků informovala, že atentátníci křičeli: "Toto je pro Alláha".

V Borough Market teroristy zastřelila policie. BBC zveřejnila fotografii údajně postřelených útočníků. Jeden z nich měl k tělu připoutány "kanystry". Policie potvrdila, že podezřelí měli na sobě patrně atrapy vest naplněných výbušninami.

"Do pěti nemocnic v Londýně jsme převezli 48 pacientů. Řadu dalších s drobnými zraněními jsme ošetřili na místě," uvedl představitel londýnské záchranné služby Peter Rhodes. Potvrdil, že na místě zahynulo šest lidí.

Podle něj byla záchranná služba informována v sobotu v 22:07 (23:07 SELČ) a první ambulance dorazila na místo za šest minut. Na místech útoků celkem zasahovalo 80 zdravotníků.

Khan uvedl, že podle něj nebyla chyba zmírnit po květnovém teroristickém útoku v Manchesteru stupeň ohrožení terorismem z nejvyššího, pátého stupně na čtvrtý.

Témata:  teroristické útoky v Londýně Velká Británie Londýn policie Velká Británie

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 19:28

Rusové se snaží vyřadit z provozu ukrajinskou železnici. Jde o dodávky materiálu

Rusko se v rámci příprav na ofenzivu zaměřuje na ukrajinskou železnici, aby paralyzovalo vojenské dodávky, uvedl vysoce postavený ukrajinský činitel pro AFP. Rusové ve čtvrtek zasáhli železniční síť ve třech ukrajinských oblastech. Útoky si vyžádaly mrtvé i zraněné. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy