reklama

Tehdejší masakr studentů vzpomněl i Tchaj-wan, jehož prezidentka nabídla při této příležitosti Číně pomoc při jejím přechodu k demokracii.

Bezmála tři desetiletí poté, co Peking v noci na 4. června roku 1989 poslal tanky a vojáky k potlačení studenty vedených protestů, čínské úřady zakazují jakoukoliv veřejnou připomínku této události na území pevninské Číny a dosud ještě nezveřejnily oficiální údaj o počtu obětí z řad studentů, dělníků i dalších občanů požadujících politické reformy. Podle údajů založených na odhadech svědků a organizací na obranu lidských práv zemřelo při zásahu armády na náměstí Tchien-an-men několik stovek až několik tisíc osob.

Krvavé potlačení protestů zůstává v lidové Číně tabu vymazaným z učebnic dějepisu a cenzurovaným v tisku a na sociálních sítích, poznamenala AFP. Připomínky masakru z června 1989 se pořádají jen v Hongkongu, který se těší částečné autonomii, a na Tchaj-wanu.

Organizátoři letošní vigilie v Hongkongu podle agentury Reuters uvedli, že se ve Victoria Parku sešlo kolem 110.000 lidí. Hongkongská policie odhadla počet účastníků vzpomínkové akce na 18.000.

Ta má letos zvlášť silný politický podtext, protože se koná necelý měsíc před očekávanou návštěvou čínského prezidenta Si Ťin-pchinga u příležitosti 20. výročí předání Hongkongu pod čínskou správu.

"Až Si Ťin-pching přijede, bude vědět, že lidé v Hongkongu nezapomněli," řekl agentuře Reuters jeden z organizátorů každoroční vzpomínkové akce Lee Cheuk-yan.

"Studenti, kteří zemřeli (v roce 1989), stále ještě nedostali to, co si zaslouží. Bojovali za svou budoucnost, stejně jako my bojujeme za svou budoucnost," řekl účastník akce, student Yanny Chan.