Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Krize kvůli Kataru: Írán z nestability obviňuje Trumpa, komentář přišel už i z Ruska

Hasan Rúhání, íránský prezident
Hasan Rúhání, íránský prezident
Foto: kremlin.ru

Moskva/Teherán - Saúdská Arábie, Egypt, Bahrajn, Spojené arabské emiráty a Jemen ohlásily přerušení diplomatických styků s Katarem, který prý podporuje terorismus a snaží se oblast Perského zálivu destabilizovat. Po USA se ke krizi vyjádřily také Rusko a Írán.

Rusko uvedlo, že v zájmu Moskvy je stabilita a mír na Blízkém východě.  "Moskva doufá, že stávající diplomatický spor neovlivní odhodlání ve společném boji proti mezinárodnímu terorismu," prohlásil dnes mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov.

Podle bahrajnské vlády Katar financuje radikální skupiny napojené na Írán. "Éra přerušování diplomatických vztahů a uzavírání hranic je již minulostí... to není způsob, jak vyřešit krizi. Tyto země nemají jinou možnost, než zahájit regionální dialog," uvedl na twitteru Hamíd Abútalebí, poradce íránského prezidenta Hasana Rúháního.

Poradce prezidenta Íránu, který je regionálním rivalem Saúdské Arábie, také připomněl nedávnou návštěvu amerického prezidenta Donalda Trumpa v Rijádu, kde šéf Bílého domu obvinil Írán z odpovědnosti za velkou část nestability na Blízkém východě. "To, co se tady děje, je důsledek šavlového tance," řekl dnes Abútalebí v narážce na skutečnost, že se Trump a někteří další američtí činitelé v Saúdské Arábii zúčastnili ceremoniálního šavlového tance.

Blízkovýchodní státy, které jsou zapleteny do nového sporu, jsou převážně bohaté ropné velmoci patřící mezi členy Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC). Krize také způsobila růst cen ropy během dnešního obchodování v Asii o více než jedno procento. Nejmenovaný ruský zdroj citovaný agenturou Reuters dnes ale vyjádřil přesvědčení, že z hlediska energetického průmyslu není důvod k panice.

Pákistán dnes oznámil, že v tuto chvíli neplánuje přerušit diplomatické vztahy s Katarem. Naopak východolibyjská vláda, která je spojená s generálem Chalífou Haftarem, dnes uvedla, že se rovněž rozhodla pro přerušení diplomatických styků s Katarem.

Témata:  Katar Rusko Írán Vladimír Putin

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 21:41

Hamás ukázal rukojmího na videu. Zmocnil se ho na festivalu

Teroristé z palestinského hnutí Hamás ve středu zveřejnili video s jedním z rukojmích. Podle médií jde o izraelsko-amerického mladíka, kterého se militanti zmocnili na festivalu. V rámci války v Gaze má brzy následovat další fáze - izraelská ofenziva do Rafáhu. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy