Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

V Británii stále platí druhý nejvyšší stupeň ohrožení terorismem, útok neměl spojitost s ČR

Dodávka najela do lidí v Londýně (3.6.2017)
Dodávka najela do lidí v Londýně (3.6.2017)
Foto: Twitter

Praha/Londýn - Britská premiérka Theresa Mayová dnes po dopolední schůzi vládního krizového výboru řekla, že stupeň ohrožení terorismem v zemi zůstává po sobotním atentátu v Londýně druhý nejvyšší. Atentát neměl žádnou spojitost s Českou republikou.

"Po prověření informací poskytnutých britskou stranou k poslednímu teroristickému útoku v Londýně lze konstatovat, že neexistuje žádná spojitost s ČR," napsal na twitteru ministr vnitra Milan Chovanec.

Tři útočníci v sobotu večer najeli dodávkou do lidí na mostě přes Temži, poté zamířili do nedaleké čtvrti Borough Market, kde zaútočili na lidi noži. Češi mezi mrtvými a zraněnými nejsou. Atentátníky policie zastřelila. Útok si vyžádal sedm mrtvých a desítky zraněných.

Mayová dnes řekla, že úřady zvýšily bezpečnostní opatření, mimo jiné nechaly instalovat na mostech v centru metropole bezpečnostní bariéry chránící chodce před vozy.

"Je nyní bohužel jasné, že oběti jsou mnoha národností. Byl to útok na Londýn a na Spojené království, ale také útok na svobodný svět," dodala premiérka.

Její mluvčí později dodala, že britská vláda i místní úřady úzce spolupracují s policií na zajištění bezpečnosti při předčasných parlamentních volbách ve čtvrtek. Plán bezpečnostních opatření je už podle ní hotový a je "poměrně masivní".

Témata:  teroristické útoky v Londýně Milan Chovanec Česká republika Velká Británie

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy