Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Policie při zákroku proti atentátníkům postřelila Američana. Krvácel z oka, vypověděl svědek

Policie Velké Británie
Policie Velké Británie
Foto: Filip Toužimský, EuroZprávy.cz

Londýn - Civilista, kterého policie při sobotním zákroku proti teroristům v Londýně postřelila, je Američan. Představitelka londýnské policie Cressida Dicková dnes veřejnost vyzvala, aby pomohla policii v boji proti terorismu.

Fabio Lamas, který pracuje v jedné hospodě ve čtvrti Borough Market, televizi NBC News řekl, že útočníky viděl. "Začal jsem lidi z naší (restaurační) zahrádky svolávat dovnitř, aby šli na bar, na toalety, aby se schovali pod stoly a ve sklepě, kde máme zásoby," vypověděl.

"Pak jsem slyšel střelbu a viděl jsem Američana, jak byl postřelen do hlavy," řekl. Dodal, že muž stál u okna a po zásahu byl při vědomí. "Krvácel z oka," uvedl. Úřady identitu postřeleného neupřesnily. Pouze oznámily, že jeho zranění není kritické.

Ulice metropole střeží kromě ozbrojených příslušníků bezpečnostních sil i mnoho dalších policistů, kteří podle tradice Scotland Yardu nenosí střelnou zbraň. Podle Dickové je nejlepším řešením mít speciální "vysoce mobilní těžce ozbrojené policisty v Londýně 24 hodin denně".

Londýnský starosta Sadiq Khan sobotní atentát v Londýně důrazně odsoudil. Vyjádřil přitom velké rozhořčení nad tím, že útočníci zneužili jeho náboženství - islám - ve snaze svůj zločin "ospravedlnit".

Na dotaz novinářů týkající se financování policie, které je dnes hlavním tématem volební kampaně, uvedl, že čím více prostředků má policie k dispozici, tím snáze se jí pracuje. Metropolitní policie po škrtech přišla o 600 milionů liber (přes 18 miliard Kč) a další škrty jsou v plánu.

Témata:  teroristické útoky v Londýně policie Velká Británie USA Velká Británie

Aktuálně se děje

27. dubna 2024 19:39

27. dubna 2024 19:30

Situace na frontě se stále zhoršuje, přiznala ukrajinská armáda

Velitel ukrajinské armády Oleksandr Syrskyj dnes na Telegramu informoval o zhoršující se situaci na operační i strategické úrovni ukrajinských vojsk na frontě. Tuto skutečnost sdělil také západním spojencům během virtuálního zasedání kontaktní skupiny pro Ukrajinu. Zároveň ruská armáda oznámila dobytí dvou vesnic v Doněcké oblasti a průlom v ukrajinské obraně.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy