Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Indové úspěšně vypustili svou dosud nejtěžší raketu, na oběžnou dráhu dopravila satelit

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: NASA **www.nasa.gov**

Dillí – Ze základny Šríharikóta na stejnojmenném ostrově v Bengálském zálivu dnes Indové za pomoci své nejmohutnější, šestitunové nosné rakety vypustili na oběžnou dráhu třítunový komunikační satelit. Indie se zařadila mezi kosmické velmoci už v roce 1981, kdy jako sedmý stát na světě vypustila vlastní nosnou raketu s družicí. 

V budoucnu by měla raketa snížit závislost Indické organizace pro výzkum vesmíru (ISRO) na evropských nosných raketách. Indie plánuje, že do vesmíru vynese i loď s lidskou posádku, informovala agentura AP.

Tamní média událost označila za „velký den pro Indii" a hmotnost rakety GSLV Mk 3 (LVM-3) přirovnávala k váze 200 dospělých slonů či pěti letadel Jumbo Jet.

Start rakety GSLV Mk 3 je posledním v řadě nedávných úspěchů indického kosmického programu. V únoru vynesla indická rakety na oběžnou dráhu naráz 104 satelitů. V listopadu 2013 vypustila Indie družici Mangalján, jež od září 2014 obíhá okolo Marsu.

Vedle plánu na misi s lidskou posádkou ISRO média připomněla, že by se tímto činem Indie postavila po bok Ruska, Spojených států a Číny. Podle agentury Reuters se zvyšují šance Indů podílet se větší měrou na globálním vesmírném průmyslu. V minulosti Indie využívala k vypouštění těžších satelitů francouzské rakety.

Témata:  Indie raketa

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 13:46

Černochová vymění šéfa Vojenského zpravodajství. Bude jím Bartovský

Vláda ve středu na návrh ministryně obrany Jany Černochové (ODS) odsouhlasila jmenování brigádního generála Petra Bartovského ředitelem Vojenského zpravodajství (VZ). Po úterním projednání na plénu sněmovního obranného výboru tak byly splněny zákonné podmínky pro jeho jmenování.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy