Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Litva už staví plot na hranici s ruskou Kaliningradskou oblastí

Vilnius, Litva
Vilnius, Litva
Foto: Pixabay

Vilnius - Litevské ministerstvo vnitra oznámilo, že dnes byla zahájena stavba  plotu na hranici s Kaliningradskou oblastí, která je ruskou exklávou v Pobaltí. Litva, která je členem EU i NATO, opatřením v první fázi posílí ostrahu 44,6 kilometru dlouhého úseku vnější hranice EU. Dohromady se počítá s výstavbou 130 kilometrů dlouhého kovového plotu.

Země se plotem chce chránit proti pašerákům a ilegálním přechodům hranice. Podle agentury DPA však hrají svou roli i geopolitické a bezpečnostní důvody. Litva se obává o svou bezpečnost vzhledem k trvajícím konfliktům na Ukrajině.

Za přítomnosti litevského ministra vnitra Eimutise Misiunase a zástupců pohraniční stráže byly první sloupy dva metry vysoké bariéry zapuštěny do země v příhraniční obci Ramoniškiai. Stavba, která přijde na 1,4 milionu eur (téměř 370 milionů korun), má být hotova do konce roku.

Plot má být vybaven moderními monitorovacími systémy. Nyní zajišťuje Litva hranici s oblastí kolem města Kaliningrad, v němž má Rusko námořní základnu, prostřednictvím 13 metrů širokého hraničního pásu.

Témata:  Litva Rusko

Aktuálně se děje

1. května 2024 14:50

Rusko oznámilo, že zaútočilo na štáb operačního velení ukrajinských ozbrojených sil

Rusko podle tamních médií dnes oznámilo, že jeho armáda provedla útok na štáb operačního velení jižního uskupení ukrajinských ozbrojených sil. Informaci zveřejnilo ministerstvo obrany v Moskvě v souvislosti s průběhem války proti Ukrajině, Kyjev zatím tuto zprávu nekomentoval.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy