Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Smombie se šíří jako nákaza. Německé město zavádí semafory na zemi

Mobily, ilustrační fotografie
Mobily, ilustrační fotografie
Foto: Pixmac

Augsburg - Asi to znáte z vlastní zkušenosti. Kolem vás se pohybují individua, která jsou natolik zabraní do svých mobilů, že nevnímají okolí. V němečine se jim říká "smombie", což vzniklo spojením slov smartphone (chytrý telefon) a zombie.

Výraz "smombie" se v Německu v listopadu stal "mladým slovem roku", napsal zpravodajský server The Guardian.

Nedávná studie 14.000 chodců v Amsterdamu, Berlíně, Bruselu, Paříži, Římě a Stockholmu zjistila, že 17 procent lidí používá chytré telefony při chůzi. Nejnáruživějšími uživateli jsou lidé ve věkové skupině 25 až 35 let a téměř čtvrtina z nich vykazovala známky chování typické pro smombie.

Zdroj: YouTube

Německé město Augsburg se proto nyní rozhodlo této nové veřejné hrozbě postavit. Poté, co několik smombií způsobilo dopravní nehody bezstarostným a bezohledným přecházením přes tramvajové koleje, se městští činitelé rozhodli nainstalovat nová dopravní světla - přímo na zemi.

Zatím jsou tyto pozemní semafory na dvou přechodech v Augsburgu, na třech místech je testuje také Kolín nad Rýnem. Tvoří je 16 červených LED světel, každé velké asi jako pivní tácek.

Katja Lechnerová přes jeden z nově vybavených přechodů denně prochází cestou na univerzitu. "Ano, opravdu jsou jasně vidět a blikají, když se blíží tramvaj," řekla. "Ale to nikoho nezastaví v přecházení, jak lidi spěchají, aby chytli svůj spoj," dodala s tím, že 10.000 eur na jejich instalování mohlo jít raději na vzdělání. S tím nesouhlasí kadeřnice Arzu Arazová, která bydlí nedaleko se svou sedmiletou dcerou. "Ta světla jsou ideální pro děti, okamžitě si jich všimnou," argumentuje.

V Mnichově, kde před časem zabila tramvaj 15letou dívku se sluchátky na uších, byly na nejnebezpečnějších přechodech pro chodce nainstalovány speciální vysílače, které do chytrých telefonů vybavených odpovídající aplikací nazvanou prostě "Bacha!", vyšlou varování.

Ve Spojených státech mezitím města, jako je Portland, Seattle a Cleveland, experimentovala s "mluvícími" autobusy, které varují chodce. A město Rexburg ve státě Idaho dokonce zavedlo pokuty ve výši 50 dolarů za psaní na mobilním telefonu při chůzi. A tematický park v čínském Čchung-čchingu se nechal inspirovat experimentem amerického Washingtonu a vytvořil speciální pruh pro chodce s mobilem v ruce.

Témata:  mobily Německo život

Aktuálně se děje

21. dubna 2024 18:45

Policie brzy uzavře případ Vrbětice. Rakušan řekl, že vyšetřování finišuje

Policie by v květnu mohla uzavřít vyšetřování explozí v muničních skladech ve Vrběticích. Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) v nedělním vydání pořadu Otázky Václava Moravce potvrdil, že policejní vyšetřování finišuje. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy