Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Terorista z Londýna neúspěšně žádal o azyl, díky sňatku ale získal právo k pobytu v EU

Dodávka najela do lidí v Londýně (3.6.2017)
Dodávka najela do lidí v Londýně (3.6.2017)
Foto: Twitter

Londýn – Jeden ze tří teroristů, kteří zaútočili o víkendu v centru Londýna, ve Spojeném království neúspěšně žádal o azyl. Rašíd Radván (v anglickém přepisu Rachid Redouane) přesto v zemi díky dokladům Evropské unie vydaným v Irsku mohl nadále žít.

Dnes o tom informovala irská televize RTE. Radván, který žil na londýnském předměstí Barking a který se označoval za občana Maroka a Libye, se v Irsku v roce 2012 oženil. Podle médií se jeho ženou stala britská občanka, zřejmě Skotka.

Radván díky sňatku získal právo k pobytu v EU, se kterým mohl požádat o povolení, aby směl v Británii po přestěhování z Irska zůstat. Irsko navíc spolu s Británií tvoří samostatnou zónu volného pohybu, která v obou zemích zaručuje i právo k pobytu, právo pracovat či přístup k veřejným službám.

List The Irish Time napsal, že Radván s udávaným věkem 30 let používal také jméno Rašíd Chadr (Rachid Elkhdar). Kdy do Irska přišel a ani jak dlouho v zemi žil, není jasné. Podle deníku po svatbě Irsko opustil a před příchodem do Británie zřejmě pobýval v Maroku.

Atentátníci, které policie zastřelila, v sobotu zabili sedm lidí a dalších 48 zranili.

Témata:  teroristické útoky v Londýně Irsko Velká Británie

Aktuálně se děje

1. května 2024 9:25

Polsko odmítlo chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do armády

Polsko nebude chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do ozbrojených sil, uvedl v úterý náměstek polského ministra zahraničí Andrzej Szejna. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy