Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Izraelští vojáci zastřeloili Palestince u Pásma Gazy, dalších sedm zranili

Izrael, ilustrační foto
Izrael, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Pásmo Gazy - Izraelští vojáci dnes v blízkosti hraničního plotu u Pásma Gazy zastřelili jednoho Palestince a dalších sedm zranili. Střelba byla reakcí na to, že Palestinci po nich házeli kameny. S odkazem na zdravotníky a obyvatele v Pásmu Gazy o tom informovala agentura Reuters.

Mluvčí izraelské armády řekla, že se u hraničního plotu objevila skupina lidí, kteří ho chtěli ničit. Když na výstrahu, aby plot přestali poškozovat, Palestinci nereagovali, vystřelili vojáci několik výstražných ran do vzduchu. Podle dalších svědků Palestinci na izraelské vojáky házeli kameny, a vojáci pak na ně začali střílet.

Podle lékařů z nemocnice v Pásmu Gazy byl zastřelen pětadvacetiletý muž. Mluvčí izraelské armády uvedla, že zprávy o mrtvém prověřují.

Nejméně 248 Palestinců a jeden Jordánec přišli o život při násilí, které v regionu eskalovalo v roce 2015. Nejméně 167 obětí byli podle Izraele násilníci, kteří lidi napadali noži a střelnými zbraněmi, a další zemřeli během pouličních střetů a protestů. Násilí si rovněž vyžádalo životy 37 Izraelců, dvou Američanů a britského studenta.

Izrael násilí přičítá nepřátelské kampani palestinských politiků a náboženských vůdců. Palestinci naopak tvrdí, že příčinou je stagnace mírových jednání a okupace palestinských území.

Palestinci k těmto územím řadí jak Západní břeh Jordánu, tak východní Jeruzalém. Izrael tato území stejně jako Pásmo Gazy obsadil v roce 1967. Z pásma se stáhl v roce 2005, východní Jeruzalém v rozporu s názorem zbytku světa připojil ke svému území. Jeruzalém je v Izraeli od roku 1980 považován za nedělitelné hlavní město země, zatímco Palestinci s východní částí počítají jako s hlavním městem svého budoucího státu.

Izraelský panel dnes schválil výstavbu první nové židovské osady na Západním břehu Jordánu za dvacet let, navzdory tlaku mezinárodní komunity, aby tak nečinil.

Témata:  Gaza (palestinské město v Pásmu Gazy) Izraelská armáda Izrael

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 18:02

Joe Biden podepsal návrh zákona o pomoci Ukrajině, Tchaj-wanu a Izraeli

Americký prezident Joe Biden podepsal návrh zákona o pomoci pro Ukrajinu, Tchaj-wan a Izrael, což znamená, že Spojené státy vyčlení na balíček pro Kyjev přibližně 61 miliard dolarů. Několik hodin předtím ho podpořil Senát.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy