Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Daň z jaderného paliva je nezákonná, rozhodly soudy v německu

Německá vlajka
Německá vlajka
Foto: Pixabay

Karlsruhe - Provozovatelé německých jaderných elektráren museli v letech 2011 až 2016 za každý gram jaderného paliva platit daň ve výši 145 eur, která měla pokrývat náklady spojené se skladováním jaderného odpadu. Daň je ale podle dnešního rozhodnutí německého ústavního soudu nezákonná.

Ústavní soud dospěl k závěru, že daň není slučitelná s ústavou, a prohlásil ji se zpětným účinkem za neplatnou. Ceny akcií německých energetických společností E.ON, RWE a EnBW na rozhodnutí soudu reagovaly výrazným růstem.

Německé energetické podniky tak mohou požadovat vrácení zhruba 6,3 miliardy eur (166 miliard Kč), které v uplynulých letech odvedly státu. "Vláda samozřejmě toto rozhodnutí naplní," řekl mluvčí ministerstva financí. Dodal, že vláda neplánuje žádnou novou daň, která by nahradila anulovanou daň.

Kancléřka Angela Merkelová je přesvědčena, že rozhodnutí soudu neohrozí širší vládní rozpočtové cíle. "Ministr financí toto rozhodnutí vyhodnotí a uplatní . . . Nemyslím si, že by naše hlavní cíle byly v ohrožení," uvedla.

Firma E.ON uvedla, že na základě dnešního rozhodnutí soudu by měla dostat zpět zhruba 2,85 miliardy eur plus úroky ve výši 450 milionů eur. RWE očekává kromě částky 1,7 miliardy eur zaplacené na dani z jaderného paliva také úrok kolem 200 milionů eur. EnBW na dani zaplatila 1,44 miliardy eur, napsala agentura Reuters.

"E.ON a RWE nyní mohou očekávat dobře načasovaný finanční příjem, který jim pomůže během jejich restrukturalizace," uvedl jeden z obchodníků na německé burze. "Je to pozitivní překvapení," dodal.

V prosinci ústavní soud rozhodl, že německá vláda nepostupovala při odklonu od jaderné energetiky zcela v souladu s ústavou, a přiřkl energetickým podnikům nárok na přiměřené odškodné.

Témata:  jaderné elektrárny Německo daně

Aktuálně se děje

16. dubna 2024 19:44

Podle Stanjury ODS nepočítá s vytvořením vládní koalice s hnutím ANO

Podle ministra financí a prvního místopředsedy ODS Zbyňka Stanjury strana nepočítá s možností vytvoření vládní koalice s hnutím ANO po příštích sněmovních volbách v roce 2025. Stanjura to uvedl v České televizi v podvečer. Podle něj se ODS bude příští rok snažit o volební vítězství s cílem získat pozici premiéra a stát se nejsilnější vládní stranou.

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy

Vláda Petra Fialy ve Sněmovně

Vláda rozhodla o pokračování podpory firmám, které exportují na Ukrajinu

Vláda na středečním jednání rozhodla o pokračování podpory firmám vyvážejícím své zboží a služby na Ukrajinu. Schválila také dar pěti nevyužívaných vozů Službě státní ochrany Ukrajiny a rozvojový program státu pro realizaci záměru podpory bydlení, který má pomoci obcím zajistit vhodné pozemky pro výstavbu nájemních obecních bytů.