Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Kdo destabilizuje arabské země? Ředitel Al-Džazíry se brání

Saúdská Arábie
Saúdská Arábie
Foto: Pixabay

Dauhá - Několik arabských zemí, včetně Saúdské Arábie či Jordánska, tento týden po přerušení diplomatických styků s Katarem také uzavřelo místní pobočku Al-Džazíry a sebralo jí tamní licenci. Stanice dnes odmítla kritiku, že destabilizuje bezpečnost v regionu a straní radikálním islamistům.

"Jestliže děláme rozhovory s lidmi, kteří kritizují některé vlády, znamená to snad, že se tak vměšujeme do vnitřních záležitostí těchto zemí? Ne," hájil zpravodajství Al-Džazíry generální ředitel jejího vlastníka Mustafa Suag. Dodal, že tato televize nestraní "žádné ideologii, skupině ani vládě".

Televizi Al-Džazíra založil v roce 1996 katarský emír Hamad bin Chalífa Sání jako arabskojazyčný zpravodajský kanál. Nyní má televize na 80 poboček po celém světě a vysílá v řadě jazyků, včetně angličtiny, turečtiny či chorvatštiny.

Už od svého vzniku vyvolává Al-Džazíra značné kontroverze, protože se nevyhýbá tématům ožehavým jak pro arabskou společnost, tak pro Západ. V minulosti čelila kritice například kvůli tomu, že vysílala proslovy někdejšího vůdce teroristické sítě Al-Káida Usámy bin Ládina.

Během povstání, zvaného arabské jaro, v roce 2011 byla Al-Džazíra některými arabskými režimy kritizovaná za to, že stranila povstalcům.

Témata:  Katar TV Al-Jazeera EuroZprávy.cz

Aktuálně se děje

1. května 2024 9:25

Polsko odmítlo chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do armády

Polsko nebude chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do ozbrojených sil, uvedl v úterý náměstek polského ministra zahraničí Andrzej Szejna. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy