Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Skončí Mayová ve funkci? Média už spekulují o jejím nástupci v Downing Street

Theresa Mayová
Theresa Mayová
Foto: Wikipedia **www.wikipedia.org**

Londýn - Politická komentátorka BBC Laura Kuenssbergová je přesvědčená, že premiérka Theresa Mayová dnes nemá v úmyslu po ztrátě parlamentní většiny ve volbách oznámit svou demisi. Podle některých deníků naopak Mayová patrně neustojí tlak na rezignaci.

"Theresa Mayová nemá v úmyslu dnes oznámit svou rezignaci," uvedla Kuenssbergová. Hned však dodala: "Není mi jasné, zda se tak nesnaží umlčet spekulace před tím, než se (premiérka) skutečně rozhodne."

Mayová vypsala předčasné parlamentní volby ve snaze posílit svůj mandát pro jednání o odchodu Británie z Evropské unie. Předběžné výsledky čtvrtečního hlasování voličů ale ukazují, že její Konzervativní strana, byť vyhrála, ztratí v Dolní sněmovně svou dosavadní většinu.

Za noční můru označil list The Times večerní odhad výsledků, který nebyl daleko od skutečného počtu mandátů. "Theresa Mayová nezůstane v Downing Street příliš dlouho," napsal deník, který tradičně podporuje konzervativce.

Další z konzervativních listů The Daily Telegraph již spekuluje o tom, kdo by mohl Mayovou v čele strany i země nahradit. Největší šance dává ministru zahraničí Borisi Johnsonovi, který byl klíčovou postavou loňského referenda o brexitu. Reálnou možností je podle deníku i ministr financí Philip Hammond, který by byl volbou pro stabilitu země. Jako další varianty uvádí list ministryni vnitra Amber Ruddovou či ministra pro brexit Davida Davise.

Bulvární Daily Mail, který před volbami rovněž podporoval premiérku, píše o šokujícím výsledku a možném chaosu, který hrozí Británii při vyjednávání s Evropskou unií.

Zatímco podle některých médií čtvrteční volby vítěze nemají, část deníků za něj považuje vůdce labouristů Corbyna. "Jeremy Corbyn zřejmě umlčel své největší kritiky," píše deník Metro v narážce na vnitrostranickou opozici, která labouristickému vůdci vyčítala příliš levicové názory a předvídala ztráty proti minulým volbám. Corbyn však výsledek naopak zlepšil. "Optimismus zvítězil nad zastrašováním lidí varováními, že (pokud vyhraje Corbyn) nastane chaos," napsal levicový deník The Guardian.

Témata:  volby ve Velké Británii Velká Británie noviny a tisk Theresa Mayová

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 21:33

Julia Navalná je na seznamu 100 nejvlivnějších lidí světa časopisu Time

Julia Navalná, vdova po zesnulém ruském opozičním vůdci Alexeji Navalném, hovořila pro časopis Time o svém rozhodnutí vstoupit do politiky poté, co se objevila na obálce jeho posledního čísla, které je věnováno stovce nejvlivnějších lidí světa.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy