Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Ostře sledovaná výpověď: Comeyho slova přinesla odpovědi, ale i další otázky

FBI
FBI
Foto: FBI **www.fbi.gov**

Washington - Ostře sledované a dnes hojně komentované čtvrteční slyšení bývalého šéfa FBI Jamese Comeyho v Senátu odhalilo dvě důležité okolnosti, které mohou být předmětem dalšího vyšetřování. Shodují se na tom dnes americká média. Comey přiznal únik informací do médií, což může vyvolat jeho postih. Naznačil rovněž, že za rozhodnutím ministra spravedlnosti Jeffa Sessionse vzdát se účasti na vyšetřování ruského skandálu mohou být i jiné okolnosti, než bylo oznámeno.

Comey si při klíčovém únorovém rozhovoru s prezidentem Donaldem Trumpem o vyšetřování ruského vlivu na americké volby činil poznámky, jejichž obsah se později ocitl v tisku. "Usoudil jsem, že je zapotřebí to dostat do veřejného prostoru. Požádal jsem přítele, aby obsah poznámek předal novináři. Udělal jsem to, abych urychlil jmenování zvláštního vyšetřovatele," řekl ve čtvrtek Comey senátorům. Vyšetřovatel Robert Mueller byl později skutečně jmenován.

Přítelem byl podle agentury AP profesor Kolumbijské univerzity Daniel Richman, který část poznámek předal listu The New York Times. Ten následně oznámil, že Trump Comeyho vyzval, aby zastavil vyšetřování tehdejšího bezpečnostního poradce Michaela Flynna kvůli jeho utajovaným ruským vazbám.

Na Comeyho prohlášení o úniku do médií reagoval Trumpův právník Marc Kasowitz obviněním, že bývalý šéf FBI jednostranně, tajně a neoprávněně vyzradil tisku obsah soukromé rozmluvy s prezidentem. Comey tvrdí, že obsah rozhovoru tajný nebyl, právní experti se na stanovisku neshodnou. Podle experta Jonathana Turleyho skutečně mohl být Comeyho skutek trestným činem.

Další otevřenou otázkou je podle serveru Politico čtvrteční zmínka Jamese Comeyho o ministru spravedlnosti Sessionsovi, který se vzdal podílu na vyšetřování ruské aféry s odkazem na možný střet zájmů. Aktivně se totiž během volební kampaně podílel na práci Trumpova volebního štábu, který je z kontaktů s Moskvou obviňován. Stýkal se rovněž s ruským velvyslancem Sergejem Kisljakem, aniž to náležitě oznámil.

Comey při čtvrtečním slyšení řekl, že jsou mu známy důvody, proč se Sessions účasti na vyšetřování vzdal. Není však prý oprávněn o nich veřejně hovořit a navíc neví, zda ministr svůj slib neporušil. To podle AP naznačuje, že s chováním Sessionse, blízkého Trumpova spojence, mohou být spojeny ještě jiné, dosud neznámé nesrovnalosti.

Demokraté v Senátu dali už ve čtvrtek najevo, že objasnění této okolnosti je pro ně prioritou a budou se jím intenzivně zabývat. Mluvčí ministerstva spravedlnosti prohlásil, že za Sessionsovým rozhodnutím není nic jiného, než jeho účast v Trumpově volebním štábu.

Témata:  Donald Trump USA Rusko FBI Federální úřad pro vyšetřování (Federal Bureau of Investigation) James Comey

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 20:13

Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy

Prezident Petr Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy a nevylučuje možnost svolání kulatého stolu s představiteli tripartity a odborníky. Tuto možnost zmínil na tiskové konferenci a navrhuje termín na přelomu května a června. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy